BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
Čorba potiče iz Turske i pravila se pre svega od škembića. Postupak je bio da se na sitno iseckani i na masnoći prepržen luk dodaju takođe isitnjeni škembići. Jelo se zalije vodom da „ogrezne” i kuva na tihoj vatri.
Sve ostale kasnije varijante čorbe – dodavanje milerama, soka od limuna, druge vrste mesa, povrća i slično, su samo kasnije varijante.
U Osmanskom carstvu je čak postojao esnaf čorbadžija. Kod janjičara čin pukovnika se zvao čorbadžija.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
ČUVENA AJNPREN ČORBA IZ VOJVODINE Idealno predjelo, jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna (RECEPT)
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
S obzirom da se povrće jede sa vodom u kojoj se kuvalo, visok procenat nutrijenata je zadržano, i zbog toga su čorbasta jela tako zdrava.
Čorba zaista može da se napravi na milion načina, sa sastojcima koje vi najviše volite. Nema sumnje da svako može da napravi fino čorbicu samo ako prati svoj ukus. Pa ipak, priprema čorbe zahteva i malo veštine, kao i svako drugo jelo, ni priprema dobre čorbe nije jednostavna..
Zato smo tu da vam predložimo nekoliko proverenih recepata, uz pomoć kojih ćete uspeti da napravite ukusnu čorbicu.
Ovog puta belu čorbu – jednu od najpopularnijih. Za zapršku se koriste jaja i kisela pavlaka, i zato su tu i boja, i miris i ukus! Od povrća i mesa možete koristiti zaista šta god volite, ali, hajde da vidimo koje su kombinacije proverene, za početak..
Osnovni recept
Potrebni sastojci za pripremu:
50 mililitara ulja
500 grama pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
1 koren peršuna
1 veći krompir
1.5 litar vode
1 jaje
1 čaša kisele pavlake
So, peršun, suvi začin i biber po ukusu
Način pripreme:
Belo meso isecite na manje kocke. Crni luk iseckajte što sitnije, a ja, kako bi zaobišli suze, češće koristite blender. Na taj način se baš dobro usitni, a nema seckanja i slično, samo pranje posude kasnije.
Ostalo povrće očistite pa takođe isecite na manje kocke.
U odgovarajućoj šerpici, zagrejte ulje pa najpre dinstajte luk i meso. Uz mešanje kako ne bi zagorelo. Kada luk i meso omeknu, dodajte ostalo pripremljeno povrće, i takođe uz mešanje dinstajte još 1-2 minuta.
Postepeno dodajte vodu uz mešanje takodje, i ostavite da se čorbica dalje kuva na umerenoj temperaturi. Kada svo povrće omekne, takođe i meso, čorbica je gotova. Tada pripremite zapršku.
Umutite jaje i pavlaku, pa dodajte kašiku čorbe i ponovo umutite da se sjedine. Na taj način se jaje neće skuvati odmah čim sipate u čorbu, pa će zaprška izgledati dosta lepše. Dakle, zapršku od jaja i pavlake postepeno sipajte u čorbu, uz mešanje da se ravnomerno rasporedi i sjedini sa ostalim sastojcima.
Na kraju dodajte začine po ukusu, a ja najčešće dodam pomenute. Dobro promešajte, ostavite čorbicu da se ukrčka još 3-5 minuta, pa sklonite sa ringle. Poslužite toplo, a po želji možete dodati i par kapi soka od limuna u tanjir.
Bela čorba sa pirinčem
Potrebni sastojci za pripremu:
3 kašike ulja
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
500 grama pilećeg belog mesa
1 litar vode
1 kockica za supu
2 kašike pirinča
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
So, biber, suvi začin, mirodjija i peršun po ukusu
Način pripreme:
Crni luk i šargarepu očistite pa iseckajte na sitne kocke, ili izblendujte. Dinstajte na ulju, nekoliko minuta dok ne omeknu. Dodajte zatim belo meso. Njega u međuvremenu isecite na manje kocke. Dinstajte zajedno dok meso ne omekne, takodje.
Nalijte vodom pa dodajte kocku za supu i dobro promešajte. Ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi. Nakon nekih 10-15 minuta, dodajte pirinač. Njega prethodno operite u par voda se se ispere. Možete dodati manje ili više pirinča, po ukusu, smatram da su dve kašike dovoljne da ga ima a da ne bude previše..
Kuvajte dalje čorbicu da meso skroz omekne, kao i ostalo povrće i pirinač. Sledi zaprška.
Jaje umutite sa pavlakom, pa dodajte kašiku čorbice i promešajte. Sipajte zapršku postepeni uz stalno mešanje čorbe da bi se sve fino sjedinilo. Dodajte začine pa ostavite da se ukrčka još par minuta. Poslužite toplo.
Bela čorba sa knedlama
Potrebni sastojci za pripremu:
50 mililitara ulja
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
1 litar vode
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
So, suvi začin, biber, mirodjija i peršun po ukusu
Za knedle..
1 jaje
1 kašičica maslinovog ulja
5 kašika pšeničnog griza
1/2 kašičice soli
Način pripreme:
Povrće očistite pa iseckajte na kocke.. Prodinstajte na zagrejanom ulju, tako da luk zamiriše i omekne, kao i ostalo povrće. Dodajte vode i kuvajte na umerenoj temperaturi..
U međuvremenu napravite knedle.. Jaje umutite sa uljem, pa dodajte griz i so i dobro promešajte, da dobijete kompaktnu smesu.
Kada povrće omekne čorbica je gotova, tada dodajte jednu po jednu kašiku smese, i ostavite da se kuva dalje na umerenoj temperaturi. Kada knedle, ili noklice kako ih još nazivate, isplivaju na površinu, spremne su. Tada pripremite zapršku.
Jaje umutite sa pavlakom, pomešajte sa kašikom čorbe pa postepeno sipajte u čorbu i mešajte da se zaprška ravnomerno rasporedi i ukuva. Ostavite da se čorbica ukrčka još par minuta, pa sklonite sa ringle. Poslužite toplo.
Bela čorba sa graškom
Potrebni sastojci za pripremu:
50 mililitara ulja
300 grama pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
300 grama graška
1 litar vode
1 jaje
1 čaša kisele pavlake
So, biber, mirodjija i začini po ukusu
Način pripreme:
Belo meso isecite na manje kocke, takodje luk i šargarepu. Prodinstajte ih zajedno na ulju, pa kada povrće pusti mirise, kao i meso, i kada blago omeknu, dodajte grašak pa prodinstajte još 1-2 minuta. Postepeno dodajte vodu i mešajte da se sve fino sjedini. Ostavite da se čorbica kuva na umerenoj temperaturi.
Kada svo povrće omekne, takođe i meso, spremite zapršku.
Pomešajte jaje i kiselu pavlaku, pa dodajte kašiku čorbice i promešajte još jednom da se sjedine. Dodajte zapršku postepeno u čorbu, pa mešajte da se sve sjedini i da se zaprška ravnomerno rasporedite.
Na kraju dodajte začine, još jednom promešajte i čorba je gotova.
Savet +
Bela čorba se najčešće priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso, poput junetine, ćuretine i slično. Ili, sa druge strane, ne morate dodavati meso uopšte. Posebno ne kada pripremate belu čorbu sa knedlama ili pirinčem.
I ostali sastojci su po vašoj volji, ovo su samo ideje kako možete da pripremite ukusnu belu čorbu. Od povrća uvek možete dodati krompir, batat, tikvicu ili papriku, paradajz, za još jači ukus.
Što se tiče vode, obično koristimo oko 1-1.5 litar, a vi možete dodati malo više vode, do 2 litra na navedene količine sastojaka, ako želite nešto redju čorbu. Ili, možete da povećate sve sastojke srazmerno, ili pak smanjite.
To sve zavisi za koliko osoba pripremate, a ovako pripremljena čorba ne može mnogo da stoji i više puta se podgreva zbog pavlake, jer može da se pokvari. Tako da preporučujem da pripremite manje ako mislite da se neće pojesti tog dana, ili još bolje za taj ručak.
Još, bela krem čorba, dobija se tako što ćete na kraju čorbu ispasirati štapnim mikserom, ili uz pomoć blendera.. Na taj način dobićete super kremastu čorbicu!
Prijatno!
Izvor: vikipedija
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)