SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Salenjaci po receptu iz 1916. godine.

SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Printscreen/Facebook

Sastojci:

Broj porcija 8

Testo:

340gr glatkog brašna

Možda vas zanima:

2 žumanca

Možda vas zanima:

1 jaje

Možda vas zanima:

20gr svežeg kvasca

Možda vas zanima:

200ml toplog mleka

Možda vas zanima:

1 prstohvat soli

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Salo


250gr očišćenog svinjskog sala
160gr oštrog brašna
 

Dodatno

250gr pekmeza od šljiva

Priprema

1. Pripremite sloj od sala

Očišćeno salo pomešajte s brašnom, pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate testo.

2. Zamesite testo

Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlekom, neka se zapeni. Pomešajte s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.

3. Spojite sa salom

Razvaljajte testo odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala. Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.

Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta.

4. Oblikujte

Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite kašičicu pekmeza.

Preklopite tako da dobijete kvadrat ili trougao.

5. Pecite

U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta (zavisi koliko su veliki).

Pečene pospite šećerom u prahu.

Izvor: recepti.index

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading