SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Salenjaci po receptu iz 1916. godine.

SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Printscreen/Facebook

Sastojci:

Broj porcija 8

Testo:

340gr glatkog brašna

Možda vas zanima:

2 žumanca

Možda vas zanima:

1 jaje

Možda vas zanima:

20gr svežeg kvasca

Možda vas zanima:

200ml toplog mleka

Možda vas zanima:

1 prstohvat soli

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Salo


250gr očišćenog svinjskog sala
160gr oštrog brašna
 

Dodatno

250gr pekmeza od šljiva

Priprema

1. Pripremite sloj od sala

Očišćeno salo pomešajte s brašnom, pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate testo.

2. Zamesite testo

Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlekom, neka se zapeni. Pomešajte s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.

3. Spojite sa salom

Razvaljajte testo odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala. Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.

Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta.

4. Oblikujte

Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite kašičicu pekmeza.

Preklopite tako da dobijete kvadrat ili trougao.

5. Pecite

U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta (zavisi koliko su veliki).

Pečene pospite šećerom u prahu.

Izvor: recepti.index

Komentari(0)

Loading