SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.

Sastojci:
Broj porcija 8
Testo:
340gr glatkog brašna
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Možda vas zanima:

ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.

ROLAT SA DŽEMOM, STARINSKA POSLASTICA Recept koji svima uspeva!
Domaće, brzo i ukusno.
Salo
250gr očišćenog svinjskog sala
160gr oštrog brašna
Dodatno
250gr pekmeza od šljiva
Priprema
1. Pripremite sloj od sala
Očišćeno salo pomešajte s brašnom, pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate testo.
2. Zamesite testo
Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlekom, neka se zapeni. Pomešajte s ostalim sastojcima i zamesite glatko testo.
3. Spojite sa salom
Razvaljajte testo odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala. Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.
Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta.
4. Oblikujte
Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite kašičicu pekmeza.
Preklopite tako da dobijete kvadrat ili trougao.
5. Pecite
U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta (zavisi koliko su veliki).
Pečene pospite šećerom u prahu.
Izvor: recepti.index

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Komentari(0)