Ne treba vam smederevac, nema dima, ni dosadnog ljuštenja: Recept za najlepši ajvar iz rerne od barene paprike

Teodora Tojagić

13:00

Gastronomija 0

Sada više nema izgovora, jer ovaj ajvar može da napravi svaka žena

ajvar
Shutterstock

Za pripremu ajvara mnoge domaćice odvoje po nekoliko dana, što je uz današnji tempo života veoma teško. Upravo zato se mnogi odriču ovog crvenog zlata i pribegavaju onom kupovnom, koji definitivno ne može  ni da priđe domaćem.

Ipak, postoji nada. Ovaj recept je savršen za sve domaćice koje nemaju dane za pripremu zimnice, ali imaju bar sat, dva vremena. 

Ovaj ajvar sprema se od barenih paprika, nema dima, ne treba vam šporet na drva, nema dosadnog ljutenja pečenih paprika. Samo vam treba vrela voda, mašinica za mlevenje mesa i rerna.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3 kg crvene paprike
1 veći plavi patlidžan
10 čena belog luka
morska so
2 dl maslinovog ulja
biber

Priprema:

Paprike dobro operite i stavite u veću šerpu, pa ih poparite vrelom vodom. Postupak ponovite i sa patlidžanom, pa nakon nekoliko minuta vadite povrće iz vrele vode, pazite da se ne opečete, i stavite ga da se malo ocedi u cediljku.

Potom uklonite semenke i meljite papriku i plavi patlidžan i stavljajte u šerpu. Dodajte ostatak sastojaka i stavite da se kuva u rernu. Uključite na 200 stepeni i pržite oko 

Šerpu stavite u rernu na 200 stepeni i pustite da se prži oko 4 sata. Povremeno izvadite da promešate i probate da li vam je dovoljno slano.

Nakon tog vremena ajvar bi trebalo da bude gotov, ali to može da zavisi i od same paprike. Neka je vodenija, neka suvlja pa je najbolje da povremeno izvadite ajvar iz rerne i proverite da li je isparila sva voda.

Kad je gotov sipajte ga u tegle koje ste prehodno ugrejali i zapecijte još malo u rerni. Na svaku teglu stavite celofan i gumicu, a potom zatvorite i ostavite da se ohladi. Spakujte u ostavi i čekajte zimu.

Create your own user feedback survey c.id
sir

Pastirska tajna Stare planine: Kako nastaje pravi kačkavalj

Gastronomija

21:00

26 septembar, 2025

Na prostranim pašnjacima Stare planine, gde vetrovi donose miris trave i planinskih cvetova, vekovima se čuva jedna posebna tajna – kačkavalj. Ovaj sir, danas poznat širom Srbije, nekada je bio isključivo proizvod pastira koji su svoje stado izvodili na letnje ispaše i mleko pretvarali u zlatno bogatstvo koje je moglo da se sačuva tokom cele godine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading