Neki je zovu carska, neki ŠPANSKA PITA, a svi se slažu – preukusna je: Najbolji recept za omiljeni doručak ili večeru

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Jednostavan recept za špansku pitu osvojiće srca i stomake vaših ukućana

carska pita
Shutterstock

Kada želite brzu večeru ili doručak, a od sastojaka koje već imate u frižideru, najbolje je da napravite carsku ili špansku pitu. 

Njeni sastojci mogu da variraju i zapravo bi moglo da se kaže da je španska pita proja u koju stavite ono što već imate.

Predstavljamo vam jednostavna recept, a a kada sve sastojke izmešate, smesu izlijete u pleh i ispečete.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 jaja
200 ml ulja
200 gr kukuruznog brašna
1 kašičica soli
400 ml mleka
200 g pšeničnog brašna 
200 gr šunke
200 gr kačkavalja
1 prašak za pecivo
120 g kiselih krastavaca
120 g kisele crvene paprike

Priprema: 

Iseckajte krastavčiće, papriku i šunku na sitne kockice, a kačkavalj izrendajte.

Potom umutite jaja, pa dodajte so, ulje i mleko.

U drugoj činiji sjedinite brašna i prašak za pecivo, promešajte, pa sipajte u prvu posudu i dobro umutite mikserom.

Onda dodajte krastavčiće, šunku, papriku i kačkavalj i sve dobro kašikom izmešajte.

Zagrejte rernu, pa smesu stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite špansku pitu 45 minuta na 180 stepeni. 

Pita je gotova kada je rumena ili kada čačkalica koju ubodete u nju bude čista i bez ostataka testa.

Create your own user feedback survey c.id
domaći hleb

Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina

Gastronomija

17:00

23 septembar, 2025

U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.

Komentari(0)

Loading