Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

Svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.
Sutlijaš
Sastojci:
100 grama pirinča
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Priprema:
Kuvati pirinač u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so, i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok pirinač ne upije mleko, ne mešati. U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.
Koh
Sastojci:
5 jaja
13 kašika šećera
10 kašika griza
1l mleka
2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera. Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.
Šnenokle
Sastojci:
4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
100 g šećera
oko 2 l mleka
1,5 kašika brašna (ili gustina)
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko. Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.
Krem za šnenokle
Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.
Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.
Komentari(0)