TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Spasovdanska cicvara je jednostavno jelo bogatog ukusa.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 2 kašike domaćeg kajmaka
- 2 kašike sitnog belog sira (ili feta)
- 100 g kukuruznog brašna (sitnije mleveno)
- 1 kašika putera ili masti
- so po ukusu
Priprema:
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Možda vas zanima:

RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

ZABORAVLJENO SRPSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI Recept za cicvaru koji će vas vratiti u detinjstvo
Nekada su ga svi obožavali, ali je palo u zaborav.
Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svežu salatu – ne sme da izostane ni cicvara. To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.
Savet:
Koristite domaći kajmak i sir za autentičan ukus. Ako volite gušću cicvaru, dodajte malo više brašna, a ako želite kremastiju, sipajte još malo mleka.
U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa mešajte dok se ne rastope i mleko ne postane kremasto. Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).
Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i mešajte dok se lepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo.
Cicvara nije samo jelo – to je miris detinjstva, praznika i okupljanja. Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.
Stvar ukusa

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.
Komentari(0)