TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Spasovdanska cicvara je jednostavno jelo bogatog ukusa.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 2 kašike domaćeg kajmaka
- 2 kašike sitnog belog sira (ili feta)
- 100 g kukuruznog brašna (sitnije mleveno)
- 1 kašika putera ili masti
- so po ukusu
Priprema:
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
CICVARA Staro ukusno domaće jelo koje se po narodnim običajima spremalo za Spasovdan
U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak)
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
CICVARA Staro ukusno domaće jelo koje se po narodnim običajima spremalo za Spasovdan
U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak)
Možda vas zanima:
Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
CICVARA Staro ukusno domaće jelo koje se po narodnim običajima spremalo za Spasovdan
U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak)
Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svežu salatu – ne sme da izostane ni cicvara. To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.
Savet:
Koristite domaći kajmak i sir za autentičan ukus. Ako volite gušću cicvaru, dodajte malo više brašna, a ako želite kremastiju, sipajte još malo mleka.
U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa mešajte dok se ne rastope i mleko ne postane kremasto. Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).
Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i mešajte dok se lepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo.
Cicvara nije samo jelo – to je miris detinjstva, praznika i okupljanja. Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.
Stvar ukusa
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Komentari(0)