CICVARA Staro ukusno domaće jelo koje se po narodnim običajima spremalo za Spasovdan
U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak)
Cicvara je uz kačamak, poparu i proju jedan od onih danas egzotičnih doručaka čiji miris i ukus nas nepogrešivo vraća u detinjstvo. Međutim, za razliku od većine nabrojanih, cicvara zbog većeg broja namirnica koje su mogle da se iskoriste nije uvek bila „sirotinjsko jelo“, piše Telegraf.
Sastojci:
300 ml mleka
malo soli
300 g provrelog punomasnog sira
150 gr kajmaka provrelog
7-8 kašika kukuruznog brašna
Cicvara - priprema:
U deblju šerpu sipati mleko i vodu, može pola - pola i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri, pa dodati kajmak.
Možda vas zanima:
DANAS OBELEŽAVAMO SLAVU BEOGRADA, SPASOVDAN ILI VAZNESENJE GOSPODNJE Ovo je običaj koji se praktikuje vekovima i veoma je značajan
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Spasovdan, jedan od 12 najznačajnijih praznika tokom godine.
Spasovdan se smatra najsrećnijim danom u godini: U četvrtak za napredak porodice treba obavezno uraditi ovo
U četvrtak, 13. juna srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Spasovdan, praznik koji obiluje običajima
Možda vas zanima:
DANAS OBELEŽAVAMO SLAVU BEOGRADA, SPASOVDAN ILI VAZNESENJE GOSPODNJE Ovo je običaj koji se praktikuje vekovima i veoma je značajan
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Spasovdan, jedan od 12 najznačajnijih praznika tokom godine.
Spasovdan se smatra najsrećnijim danom u godini: U četvrtak za napredak porodice treba obavezno uraditi ovo
U četvrtak, 13. juna srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Spasovdan, praznik koji obiluje običajima
Možda vas zanima:
DANAS OBELEŽAVAMO SLAVU BEOGRADA, SPASOVDAN ILI VAZNESENJE GOSPODNJE Ovo je običaj koji se praktikuje vekovima i veoma je značajan
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Spasovdan, jedan od 12 najznačajnijih praznika tokom godine.
Spasovdan se smatra najsrećnijim danom u godini: U četvrtak za napredak porodice treba obavezno uraditi ovo
U četvrtak, 13. juna srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Spasovdan, praznik koji obiluje običajima
Kad dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri.
Kuvati oko 10 minuta da se zgusne i počne da se odvaja od šerpe.
Cicvaru možete služiti uz kačamak i poparu, a može se služiti i sa sirom.
Uživajte!
Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
Složenac od tikvica i krompira se topi u ustima, a pravi se baš lagano: Najlepši letnji ručak, na meso nećete pomisliti
Recept za najlepši letnji ručak bez mesa obavezno dobro upamtite, jer će vam ga svi tražiti
PREUKUSNA Pita od patlidžana, gotova za čas a topi se ustima!
Pita od patlidžana predstavlja savršenu kombinaciju sastojaka, idealnu za sve ljubitelje povrća. Njen jednostavan recept omogućava da uživate u tradicionalnom ukusu bez suvišnog napora.
Komentari(0)