Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

koh
Shutterstock

U staroj Jugoslaviji često su na trepezama bile poslastice koje se spremaju brzo, lako i bez mnogo skupih sastojaka. Kako je svaka kuća imala svoja jaja, dovoljno je bilo da imate mleko, šećer i eto ukusnog dezerta.

Jedan od njih definitivno je bio i koh, danas pomalo zaboravljen kolač, koji možete spremiti veoma brzo, a njegov ukus je takav da će vas odmah podsetiti na one bezbižne dane, kad je najvažnije bilo družiti se, igrati napolju.

Potrebno je za koru:

8 jaja

8 kašika šećera
8 kašika griza
2 kašike brašna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati griz i brašno. Sve lepo sjediniti. Peći koru oko pola sata na 220 stepeni (možda i duže u zavisnosti od šporeta)

Za preliv:

2 l mleka
10 kašika šećera
2 vanilin šećera

Priprema:

Prokuvati mleko sa šećerom i vanilinim šećerom i preko vruće kore preliti vruć preliv. Ostaviti da upije nekoliko sati, a onda uživati u ovom savršenom starinskom kolaču.

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading