Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Naše majke i bake u prošlosti su najčešće pripremale brze poslastice koje nisu zahtevale komplikovanu pripremu ili gomilu sastojaka, a takav je bio i danas pomalo zaboravljeni jugoslovenski kolač, čija su glavna zvezda – zdrave jabuke.
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina prošlog veka.
Sastojci za biskvit:
Možda vas zanima:

KOLAČ OD JABUKA "TRI ŠOLJICE" Lagano i jednostavno, gotov u tren oka (VIDEO)
Nemate li ideju što napraviti za desert, a baš vam se jede slatko, isprobajte ovaj kolač od jabuka.

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

KOLAČ OD JABUKA "TRI ŠOLJICE" Lagano i jednostavno, gotov u tren oka (VIDEO)
Nemate li ideju što napraviti za desert, a baš vam se jede slatko, isprobajte ovaj kolač od jabuka.

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
Možda vas zanima:

KOLAČ OD JABUKA "TRI ŠOLJICE" Lagano i jednostavno, gotov u tren oka (VIDEO)
Nemate li ideju što napraviti za desert, a baš vam se jede slatko, isprobajte ovaj kolač od jabuka.

DORUČAK KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Jeftino, brzo i lako napravite obrok za celu porodicu
Pročitajte recept u nastavku i napravite najlepšu posnu proju.
4 jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml ulja
Sastojci za krem:
1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)
200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanile
cimet po želji
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite belanca s prstohvatom soli u čvrsti sneg. Odvojena žumanca pomešajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo. Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomešajte ove dve smese.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, izlijte u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje, i koru pecite oko 25 minuta.
Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju.
Izmešajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta. Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata.
Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga. Ostavite kolač da odstoji pre služenja.

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Majski kolač sa koprivom i kvasom: Hleb koji se lomi za zdravlje i novu snagu
U selima Šumadije, za Đurđevdan i u danima nakon njega, mesio se poseban kolač sa koprivom i domaćim kvasom. Nije bio ni pogača ni proja – već obredni hleb koji se nije sekao nožem, već lomio rukama, uz želju za zdravlje kuće.

Bakin recept za domaći Rafaelo bez margarina mora probati svaka domaćica! Caka je u 1 sastojku - evo koja je tajna
Ovaj recept nećete naći nigde drugo!

OVAKVA PILETINA JE IZAŠLA IZ DVORA NEMANJIĆA: Zovu je CARSKOM, dala im je snagu da VLADAJU 205 GODINA
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru

Starinski recept za urmašice koje vraćaju u detinjstvo! Jednostavno se prave, a uz ovu caku će danima ostati mekane
Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima
Komentari(0)