Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta

Teodora Tojagić

12:00

Gastronomija 0

Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

uštipci
Shutterstock

Neće upiti ni kap ulja, a mnogima će se svideti ovaj starinski recept za uštipke bez jaja.

Sastojci:

500 g brašna

Možda vas zanima:

250 ml mlake vode

Možda vas zanima:

1 kašičica soli

Možda vas zanima:

2 kašike rakije od loze

Možda vas zanima:

1 kašičica šećera

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

U duboku posudu dodajte brašno, so, rakiju, šećer i mlaku vodu, pa zamestite testo. Znaćete da je smesa dobra kada testo lagano klizi sa kašičice. U tiganj sipajte ulje, a kada se zagreje kašikom vadite testo i sipajte u tiganj praveći duguljaste oblike. Pržite ih s obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju. Gotove uštipke spuštajte na papirni ubrus, kako bi se ocedili od viška masnoće.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading