Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Aronija je od davnina okarakterisana kao voće koje je lekovito, zdravo i koje može da pomogne u prevenciji i lečenju različitih bolesti i stanja.
Male tamne bobice pune su hranljivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt benefita za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz ishranu.
Aronija poboljšava cirkulaciju i čisti krve sudove
Bobice aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, podstiču zarastanje rana, uklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.
Sok od aronije se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.
Za šta je sve dobar sok od aronije?
Ukoliko se odlučite da napravite sok od aronije, važno je da znate za šta je sve dobar, koristan i u čemu pomaže. Pored toga što je dobra za kardiovaskularni sistem, aronija je sjajna i u prevenciji mnogih bolesti oka, kao što je, na primer, katarakta.
Oni koji imaju problema sa viškom kilograma trebalo bi da znaju da je ovaj plod izuzetno uspešan u prevenciji taloženja masti, kao i u skidanju viška kilograma.
Recept za sok od aronije
Iako se i sirup i sok od aronije mogu kupiti u prodavnicama, svakako je ukusnije i zdravije da ih sami pripremite.
Sastojci:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 2 limuna
- 2 kg aronije
Priprema:
Pomešajte šećer i vodu i stavite na ringlu dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne da vri. Zatim dodate aroniju i ostavite da se sve zajedno krčka još 10 minuta. Sastojke u šerpi stalno mešajte, pa posle desetak minuta skinite šerpu sa šporeta.
Kada se sirup od aronije potpuno ohladi procedite ga kroz gazu ili cediljku, a bobice ostavite. Potom izgnječite i procedite i bobice. Procedite sve zajedno još jednom, pa tako tako dobijen sirup stavite opet da se kuva.
Čim provri, sklonite sa ringle, pa dodajte limunov sok i promešajte.
Ovako pripremljen sirup od aronije sipajte u staklene flaše, zatvorite ih i odložite na hladno i tamno mesto.

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?
Komentari(0)