Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

posne krofne
Shutterstock

Sitne, krupne, s rupom ili bez nje, pečene u rerni ili aparatu ili pržene u dubokom ulju, krofne su među omiljenim pecima širom sveta i čest izbor za doručak i večeru, a njihova priprema je tako jednostavna!

Slatkim krofnicama je teško odoleti, ali i one imaju svoje zamke, pa nam se tako često dogodi da, ako nismo dovoljno vešti, upiju previše ulja ili da budu nedovoljno sočne i mekane.

Ako do toga dođe, verovatno je do nekog propusta u pripremi, a oni se otklanjaju vrlo lako.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Neka sastojci budu na sobnoj temperaturi.

Jedna od najvažnijih stvari u svim receptima za peciva jeste stavka da određeni sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.

Recimo, ako jaja, mleko, puter, jogurt ili ostali sastojci koje koristite budu hladni, direktno iz frižidera, oni mogu da ometaju aktiviranje i pravilno narastanje kvasca, kom pogoduje mlako i toplo okruženje.

Zato obavezno izvadite iz frižidera ranije sve što je naglašeno u receptu i bićete sigurni da će krofne iznutra biti mekane, šupljikave i vazdušaste.

2. Strpljivo čekajte da testo naraste.

Nemamo uvek vremena za nadolaženje testa, pa nije retkost da požurimo s oblikovanjem i prženjem ili pečenjem krofni dok testo još uvek nije spremno. Jedna od ključnih stvari jeste da se ono udvostruči pre termičke obrade, a ako nemate vremena da čekate da naraste, probajte trik za brže nadolaženje testa.

3. Ne ubacujte previše testa.

Da bi se krofne dobro ispržile u ulju, ni slučajno ne ubacujte previše krofnica u isto vreme. Na taj način se temperatura ulja spušta, pa pecivo upija previše masti, zbog čega će krofne biti masnije i teške, čak i ako ih posle prženja stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.

4. Ulje mora da bude dobro zagrejano.

Ukoliko pržite krofne u dubokom ulju, nema mesta žurbi – ako ono nije dobro zagrejano, ne spuštajte testo za krofne u ulje!

Da bi bile dobro pripremljene, krofne treba da plivaju u ulju, ali ne i da dotaknu dno tiganja. Idealnom temperaturom smatra se 180 stepeni Celzijusa, a zbog niže će pecivo "povući" više ulja, dok će na višoj temperaturi krofne lako zagoreti spolja, pre nego što uopšte budu dobro termički obrađene iznutra!

Trik za proveru temperature ulja: Najpouzdaniji način da budete sigurni da je ulje dostiglo željenu temperaturu jeste upotreba kuhinjsko termometra. Ukoliko ga nemate, ubacite u ulje malo (svega prstohvat) brašna – ukoliko brašno "zacvrči", to znači da je pravi trenutak da ubacite testo za krofne.

5. Dodajte kašiku rakije u testo za krofne.

Svaki kuvar ima neki svoj poseban trik za savršene krofnice, a na našim prostorima je jedan od popularnijih ubacivanje malo rakije u testo jer će alkohol sprečiti da krofne upiju previše ulja.

Dovoljno je pred kraj pripreme testa sipati jednu kašiku alkoholnog pića, a uglavnom je to rakija, ali se može zameniti votkom ili, za lepši ukus, votkom.

(Espreso)

@lepotesrbijee ŠTA ZNAČI KADA NAÐETE NOVČIĆ NA ULICI? Stiže vam važna poruka, ali zavisi koji je broj na kovanici #lepotesrbije #srbija #fy #fyp #viral #viraltiktok #foryoupage #coin ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading