Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Sitne, krupne, s rupom ili bez nje, pečene u rerni ili aparatu ili pržene u dubokom ulju, krofne su među omiljenim pecima širom sveta i čest izbor za doručak i večeru, a njihova priprema je tako jednostavna!
Slatkim krofnicama je teško odoleti, ali i one imaju svoje zamke, pa nam se tako često dogodi da, ako nismo dovoljno vešti, upiju previše ulja ili da budu nedovoljno sočne i mekane.
Ako do toga dođe, verovatno je do nekog propusta u pripremi, a oni se otklanjaju vrlo lako.
Možda vas zanima:

Navika koja šteti deci, a koju roditelji u Srbiji dozvoljavaju u velikoj meri: Ne slute da utiče na mozak i na ponašanje
Roditelji deci dozvoljavaju stalno jednu naviku, a ne slute da šteti više nego što može da se čini.

Smrznuti grašak smo kuvali pogrešno, pravi način će vas iznenaditi!
Smrznuti grašak kuvali smo na potpuno pogrešan način, a za manje od deset minuta možete da ga pripremite tako da očuvate njegov savršen ukus i dobijete pravi specijalitet. Zapravo je vrlo jednostavno.
Možda vas zanima:

Navika koja šteti deci, a koju roditelji u Srbiji dozvoljavaju u velikoj meri: Ne slute da utiče na mozak i na ponašanje
Roditelji deci dozvoljavaju stalno jednu naviku, a ne slute da šteti više nego što može da se čini.

Smrznuti grašak smo kuvali pogrešno, pravi način će vas iznenaditi!
Smrznuti grašak kuvali smo na potpuno pogrešan način, a za manje od deset minuta možete da ga pripremite tako da očuvate njegov savršen ukus i dobijete pravi specijalitet. Zapravo je vrlo jednostavno.
Možda vas zanima:

Navika koja šteti deci, a koju roditelji u Srbiji dozvoljavaju u velikoj meri: Ne slute da utiče na mozak i na ponašanje
Roditelji deci dozvoljavaju stalno jednu naviku, a ne slute da šteti više nego što može da se čini.

Smrznuti grašak smo kuvali pogrešno, pravi način će vas iznenaditi!
Smrznuti grašak kuvali smo na potpuno pogrešan način, a za manje od deset minuta možete da ga pripremite tako da očuvate njegov savršen ukus i dobijete pravi specijalitet. Zapravo je vrlo jednostavno.
1. Neka sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Jedna od najvažnijih stvari u svim receptima za peciva jeste stavka da određeni sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Recimo, ako jaja, mleko, puter, jogurt ili ostali sastojci koje koristite budu hladni, direktno iz frižidera, oni mogu da ometaju aktiviranje i pravilno narastanje kvasca, kom pogoduje mlako i toplo okruženje.
Zato obavezno izvadite iz frižidera ranije sve što je naglašeno u receptu i bićete sigurni da će krofne iznutra biti mekane, šupljikave i vazdušaste.
2. Strpljivo čekajte da testo naraste.
Nemamo uvek vremena za nadolaženje testa, pa nije retkost da požurimo s oblikovanjem i prženjem ili pečenjem krofni dok testo još uvek nije spremno. Jedna od ključnih stvari jeste da se ono udvostruči pre termičke obrade, a ako nemate vremena da čekate da naraste, probajte trik za brže nadolaženje testa.
3. Ne ubacujte previše testa.
Da bi se krofne dobro ispržile u ulju, ni slučajno ne ubacujte previše krofnica u isto vreme. Na taj način se temperatura ulja spušta, pa pecivo upija previše masti, zbog čega će krofne biti masnije i teške, čak i ako ih posle prženja stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
4. Ulje mora da bude dobro zagrejano.
Ukoliko pržite krofne u dubokom ulju, nema mesta žurbi – ako ono nije dobro zagrejano, ne spuštajte testo za krofne u ulje!
Da bi bile dobro pripremljene, krofne treba da plivaju u ulju, ali ne i da dotaknu dno tiganja. Idealnom temperaturom smatra se 180 stepeni Celzijusa, a zbog niže će pecivo "povući" više ulja, dok će na višoj temperaturi krofne lako zagoreti spolja, pre nego što uopšte budu dobro termički obrađene iznutra!
Trik za proveru temperature ulja: Najpouzdaniji način da budete sigurni da je ulje dostiglo željenu temperaturu jeste upotreba kuhinjsko termometra. Ukoliko ga nemate, ubacite u ulje malo (svega prstohvat) brašna – ukoliko brašno "zacvrči", to znači da je pravi trenutak da ubacite testo za krofne.
5. Dodajte kašiku rakije u testo za krofne.
Svaki kuvar ima neki svoj poseban trik za savršene krofnice, a na našim prostorima je jedan od popularnijih ubacivanje malo rakije u testo jer će alkohol sprečiti da krofne upiju previše ulja.
Dovoljno je pred kraj pripreme testa sipati jednu kašiku alkoholnog pića, a uglavnom je to rakija, ali se može zameniti votkom ili, za lepši ukus, votkom.
(Espreso)

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.

Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.

Ova poslastica idealna je za dane posta: Pravi se baš lako, a nije ni skupa - idealna za celu porodicu
Evo kako da je pripremite očas posla.

Ovo je najbrža posna pita za spremiti: Savršena za Vaskršnji post, a ukusom 10 puta bolja od mrsne
Kada budu gotove, ohladite ih pre posluženja.
Komentari(0)