Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.
Sitne, krupne, s rupom ili bez nje, pečene u rerni ili aparatu ili pržene u dubokom ulju, krofne su među omiljenim pecima širom sveta i čest izbor za doručak i večeru, a njihova priprema je tako jednostavna!
Slatkim krofnicama je teško odoleti, ali i one imaju svoje zamke, pa nam se tako često dogodi da, ako nismo dovoljno vešti, upiju previše ulja ili da budu nedovoljno sočne i mekane.
Ako do toga dođe, verovatno je do nekog propusta u pripremi, a oni se otklanjaju vrlo lako.
Možda vas zanima:
Nemate vagu pri ruci, a počeli ste da spremate obrok? Evo kako možete da izmerite sastojke uz pomoć kašike i šolje
Merenje sastojaka bez vage može da bude i jednostavnije nego što ste mislili.
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Možda vas zanima:
Nemate vagu pri ruci, a počeli ste da spremate obrok? Evo kako možete da izmerite sastojke uz pomoć kašike i šolje
Merenje sastojaka bez vage može da bude i jednostavnije nego što ste mislili.
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Možda vas zanima:
Nemate vagu pri ruci, a počeli ste da spremate obrok? Evo kako možete da izmerite sastojke uz pomoć kašike i šolje
Merenje sastojaka bez vage može da bude i jednostavnije nego što ste mislili.
Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
1. Neka sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Jedna od najvažnijih stvari u svim receptima za peciva jeste stavka da određeni sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Recimo, ako jaja, mleko, puter, jogurt ili ostali sastojci koje koristite budu hladni, direktno iz frižidera, oni mogu da ometaju aktiviranje i pravilno narastanje kvasca, kom pogoduje mlako i toplo okruženje.
Zato obavezno izvadite iz frižidera ranije sve što je naglašeno u receptu i bićete sigurni da će krofne iznutra biti mekane, šupljikave i vazdušaste.
2. Strpljivo čekajte da testo naraste.
Nemamo uvek vremena za nadolaženje testa, pa nije retkost da požurimo s oblikovanjem i prženjem ili pečenjem krofni dok testo još uvek nije spremno. Jedna od ključnih stvari jeste da se ono udvostruči pre termičke obrade, a ako nemate vremena da čekate da naraste, probajte trik za brže nadolaženje testa.
3. Ne ubacujte previše testa.
Da bi se krofne dobro ispržile u ulju, ni slučajno ne ubacujte previše krofnica u isto vreme. Na taj način se temperatura ulja spušta, pa pecivo upija previše masti, zbog čega će krofne biti masnije i teške, čak i ako ih posle prženja stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
4. Ulje mora da bude dobro zagrejano.
Ukoliko pržite krofne u dubokom ulju, nema mesta žurbi – ako ono nije dobro zagrejano, ne spuštajte testo za krofne u ulje!
Da bi bile dobro pripremljene, krofne treba da plivaju u ulju, ali ne i da dotaknu dno tiganja. Idealnom temperaturom smatra se 180 stepeni Celzijusa, a zbog niže će pecivo "povući" više ulja, dok će na višoj temperaturi krofne lako zagoreti spolja, pre nego što uopšte budu dobro termički obrađene iznutra!
Trik za proveru temperature ulja: Najpouzdaniji način da budete sigurni da je ulje dostiglo željenu temperaturu jeste upotreba kuhinjsko termometra. Ukoliko ga nemate, ubacite u ulje malo (svega prstohvat) brašna – ukoliko brašno "zacvrči", to znači da je pravi trenutak da ubacite testo za krofne.
5. Dodajte kašiku rakije u testo za krofne.
Svaki kuvar ima neki svoj poseban trik za savršene krofnice, a na našim prostorima je jedan od popularnijih ubacivanje malo rakije u testo jer će alkohol sprečiti da krofne upiju previše ulja.
Dovoljno je pred kraj pripreme testa sipati jednu kašiku alkoholnog pića, a uglavnom je to rakija, ali se može zameniti votkom ili, za lepši ukus, votkom.
(Espreso)
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)