Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Sitne, krupne, s rupom ili bez nje, pečene u rerni ili aparatu ili pržene u dubokom ulju, krofne su među omiljenim pecima širom sveta i čest izbor za doručak i večeru, a njihova priprema je tako jednostavna!
Slatkim krofnicama je teško odoleti, ali i one imaju svoje zamke, pa nam se tako često dogodi da, ako nismo dovoljno vešti, upiju previše ulja ili da budu nedovoljno sočne i mekane.
Ako do toga dođe, verovatno je do nekog propusta u pripremi, a oni se otklanjaju vrlo lako.
Možda vas zanima:

Nikada veš u mašini nemojte da perete na 30 ili 40 stepeni: Ovo je razlog zašto
Ali stručnjaci upozoravaju da to nije dobro za zdravlje

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje
Možda vas zanima:

Nikada veš u mašini nemojte da perete na 30 ili 40 stepeni: Ovo je razlog zašto
Ali stručnjaci upozoravaju da to nije dobro za zdravlje

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje
Možda vas zanima:

Nikada veš u mašini nemojte da perete na 30 ili 40 stepeni: Ovo je razlog zašto
Ali stručnjaci upozoravaju da to nije dobro za zdravlje

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje
1. Neka sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Jedna od najvažnijih stvari u svim receptima za peciva jeste stavka da određeni sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Recimo, ako jaja, mleko, puter, jogurt ili ostali sastojci koje koristite budu hladni, direktno iz frižidera, oni mogu da ometaju aktiviranje i pravilno narastanje kvasca, kom pogoduje mlako i toplo okruženje.
Zato obavezno izvadite iz frižidera ranije sve što je naglašeno u receptu i bićete sigurni da će krofne iznutra biti mekane, šupljikave i vazdušaste.
2. Strpljivo čekajte da testo naraste.
Nemamo uvek vremena za nadolaženje testa, pa nije retkost da požurimo s oblikovanjem i prženjem ili pečenjem krofni dok testo još uvek nije spremno. Jedna od ključnih stvari jeste da se ono udvostruči pre termičke obrade, a ako nemate vremena da čekate da naraste, probajte trik za brže nadolaženje testa.
3. Ne ubacujte previše testa.
Da bi se krofne dobro ispržile u ulju, ni slučajno ne ubacujte previše krofnica u isto vreme. Na taj način se temperatura ulja spušta, pa pecivo upija previše masti, zbog čega će krofne biti masnije i teške, čak i ako ih posle prženja stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
4. Ulje mora da bude dobro zagrejano.
Ukoliko pržite krofne u dubokom ulju, nema mesta žurbi – ako ono nije dobro zagrejano, ne spuštajte testo za krofne u ulje!
Da bi bile dobro pripremljene, krofne treba da plivaju u ulju, ali ne i da dotaknu dno tiganja. Idealnom temperaturom smatra se 180 stepeni Celzijusa, a zbog niže će pecivo "povući" više ulja, dok će na višoj temperaturi krofne lako zagoreti spolja, pre nego što uopšte budu dobro termički obrađene iznutra!
Trik za proveru temperature ulja: Najpouzdaniji način da budete sigurni da je ulje dostiglo željenu temperaturu jeste upotreba kuhinjsko termometra. Ukoliko ga nemate, ubacite u ulje malo (svega prstohvat) brašna – ukoliko brašno "zacvrči", to znači da je pravi trenutak da ubacite testo za krofne.
5. Dodajte kašiku rakije u testo za krofne.
Svaki kuvar ima neki svoj poseban trik za savršene krofnice, a na našim prostorima je jedan od popularnijih ubacivanje malo rakije u testo jer će alkohol sprečiti da krofne upiju previše ulja.
Dovoljno je pred kraj pripreme testa sipati jednu kašiku alkoholnog pića, a uglavnom je to rakija, ali se može zameniti votkom ili, za lepši ukus, votkom.
(Espreso)

Tajni sastojak koji će tikvice učiniti neodoljivim: Dobajte u jaja ovo i nećete znati kad vam je dosta ovog jela
Ovaj recept morate probati.

Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava

Starinska, seljačka pita koja će biti glavna na vašoj trpezi: Uspeva baš svima, ko je jednom proba poželeće ponovo
Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata.

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.
Komentari(0)