Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu

Kiza R

18:00

Gastronomija 0

Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova

Belmuž
vikipedija

Srpska kuhinja krije mnoge manje poznate specijalitete, a jedan od njih je svakako belmuž, tradicionalno pastirsko jelo poreklom iz Istočne Srbije. Ovaj specijalitet ne samo da oduševljava ukusom, već je poznat i kao prava energetska bomba koja je pastirima davala snagu za duge dane provedene u planinama. Kako se pravi pravi belmuž i u čemu je tajna njegovog ukusa?

Šta je zapravo belmuž?

Belmuž je jednostavno, ali izuzetno hranljivo jelo čija istorija seže duboko u prošlost. Pravi se od mladog, još neosoljenog sira i finog kukuruznog brašna. Zbog bele boje sira, odakle potiče i sam naziv, belmuž je postao prepoznatljiv deo gastronomske baštine Istočne Srbije, posebno krajeva oko Svrljiga, Knjaževca i Sokobanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako se priprema pravi belmuž?

Priprema ovog jela deluje jednostavno, ali zahteva posebnu veštinu. Mlad sir se najpre lagano otapa na tihoj vatri u velikom loncu ili bakraču. Kada sir počne da se pretvara u kremastu masu, dodaje se kukuruzno brašno i stalno meša drvenom kašikom. Veoma je važno da se smesa neprestano meša kako se ne bi stvorile grudvice. Kada se sir i brašno sjedine u glatku, kremastu masu, belmuž je spreman za posluživanje.

Zdravstvene prednosti belmuža

Ovaj tradicionalni specijalitet poznat je i po tome što brzo vraća energiju i snagu, pa su ga pastiri često pripremali tokom boravka na pašnjacima. Bogat je proteinima i mastima iz mladog sira, kao i vlaknima iz kukuruznog brašna, zbog čega je odličan obrok za aktivne ljude.

Belmuž danas – turistička atrakcija istočne Srbije

Belmuž je danas deo brojnih manifestacija, od kojih je najpoznatija „Belmužijada“ u Svrljigu. Na ovom festivalu, osim što možete uživati u ukusima tradicionalne hrane, možete saznati više o običajima, tradiciji i folkloru Istočne Srbije.

Probajte sami – recept za belmuž

Za pripremu belmuža kod kuće potrebni su vam samo:

  • 1 kg mladog kravljeg ili ovčijeg sira

  • 200-300 grama kukuruznog brašna

Sir lagano otopite, dodajte brašno i neprestano mešajte dok ne dobijete glatku masu bez grudvica. Servirajte toplo, a kao prilog možete poslužiti svež paradajz ili domaću pogaču.

Doživite duh stare Srbije uz ukus belmuža – jela koje će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading