Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
            Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
            Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova
            Nikad lakše za spremanje
            Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
            Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.
            Gde su najsnažniji muževi, tamo je i najukusniji Belmuž!
            Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
            Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
            Specijalitet koji priča više jezika.
            Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.
            Čuvena "Belmužijada" će se održati 5. avgusta.
            Belmuž Recept - Tradicionalno jelo Južne Srbije
Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
            Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.
            Belmužijada je privredno-turistička manifestacija koja čuva od zaborava tradicionalno jelo jugoistočne Srbije - belmuž.
            Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
            Na tipičnoj srpskoj srednjevekovnoj trpezi služili su se i repa, zelje, grašak i, najčešće, bob jer su posle njega dugo osećali sitost.