POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
Specijalitet koji priča više jezika.
Naša zemlja bogata je raznovrsnim i jedinstvenim jelima.
Čuvena "Belmužijada" će se održati 5. avgusta.
Belmuž Recept - Tradicionalno jelo Južne Srbije
Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.
Belmužijada je privredno-turistička manifestacija koja čuva od zaborava tradicionalno jelo jugoistočne Srbije - belmuž.
Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
Na tipičnoj srpskoj srednjevekovnoj trpezi služili su se i repa, zelje, grašak i, najčešće, bob jer su posle njega dugo osećali sitost.