Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

U brdima Timočke Krajine, čim zima popusti stisak, domaćice i pastiri počinju da spremaju prolećnu verziju starog specijaliteta – belmuža. Umesto zimskog, težeg ukusa, u ovoj varijanti dominiraju mlad luk, kopriva i zlatno prolećno sunce koje obasjava drvene kuće. Ovo jelo nije samo hrana – to je sećanje, miris detinjstva i ukus prošlosti.
Zaboravljeni recept iz srca Homolja
Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se pravi od mladog, nesoljenog sira i kukuruznog brašna. Ime mu dolazi od reči „bel“ (belo) i „muž“ (mučenje), jer se priprema mešanjem dok se sir ne rastopi i ne sjedini sa brašnom. Ali malo ko zna da postoji i prolećna verzija, koja se pravi čim niknu prve trave i otvore se zelene pupe luka.
Možda vas zanima:

TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Možda vas zanima:

TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Možda vas zanima:

TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
U selima oko Knjaževca i Zaječara, žene su nekada izlazile rano ujutru da uberu mlad luk, koprivu i mišjakinju. Ove biljke su se sitno seckale i dodavale belmužu na kraju kuvanja, dok je još bio vreo, da samo „uvene“ od toplote. Jelo se najčešće jelo sa drvene daske, uz čašu kiselog mleka i parče domaćeg hleba.
Mirisi detinjstva i ognjišta
U ovom jelu ima svega – i prolećne svežine, i jednostavnosti sirotinjskog tanjira, i topline doma. Dok se sir topi u bakarnoj posudi, a kukuruzno brašno lagano zgušnjava smesu, kuhinjom se širi onaj poznati miris koji vraća slike iz detinjstva: baba kraj šporeta, topla kuhinja, i vetar koji nosi miris tek procvetalog jorgovana.
Danas, belmuž sa mladim lukom pravi se retko. Možda u nekom etno selu, možda na zaboravljenoj porodičnoj slavi. Ali svaki put kada se nađe na stolu, izaziva osmeh – jer nas podseti koliko je proleće u Srbiji ne samo lepo, već i ukusno.
Recept za domaći belmuž sa mladim lukom
Sastojci:
- 500 g mladog nesoljenog sira (najbolje ovčijeg ili kravljeg)
- 100 g kukuruznog brašna
- Šaka seckanog mladog luka
- Šaka sitno seckane koprive (opciono)
- Prstohvat soli
Priprema: U dubljoj posudi ili tiganju, staviti sir da se lagano topi na srednjoj vatri. Kada postane kremast, polako dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Mešati dok smesa ne postane gusta i sjajna. Na kraju dodati sitno seckan mladi luk (i koprivu po želji), promešati još minut i skloniti sa vatre. Servirati odmah, dok je toplo.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI
Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje
Komentari(0)