POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.

Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istočnoj Srbiji. Recept za Belmuž je vrlo jednostavan, jer se jelo sastoji samo od 3 sastojka: sir, brašno i malo soli. Malo dobre volje i upornosti da se jelo fino spremi, jer zahteva smireno i uporno mešanje.
Belmuž je kalorično jelo, ali neka vas to ne obeshrabri, vredi ga spremiti. Ime je kovanica od dve reči – bel, odnosno belo, i muž – muževno, muški, pošto se mora muški potruditi oko spremanja istog.
Svake godine početkom avgusta meseca održava se Belmužijada u Svrljigu kada se na otvorenom sprema Belmuž i ocenjuje od strane publike i žirija.
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Recept za Belmuž iz Svrljiga
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
SASTOJCI:
- 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji
- 150-200 grama kukuruznog brašna (neko dodaje i pšenično)
- Kašičica soli
PRIPREMA:
Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu.
Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo, prenosi Bastabalkana.com
Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.
Komentari(0)