POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istočnoj Srbiji. Recept za Belmuž je vrlo jednostavan, jer se jelo sastoji samo od 3 sastojka: sir, brašno i malo soli. Malo dobre volje i upornosti da se jelo fino spremi, jer zahteva smireno i uporno mešanje.
Belmuž je kalorično jelo, ali neka vas to ne obeshrabri, vredi ga spremiti. Ime je kovanica od dve reči – bel, odnosno belo, i muž – muževno, muški, pošto se mora muški potruditi oko spremanja istog.
Svake godine početkom avgusta meseca održava se Belmužijada u Svrljigu kada se na otvorenom sprema Belmuž i ocenjuje od strane publike i žirija.
Možda vas zanima:
Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Možda vas zanima:
Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Možda vas zanima:
Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Recept za Belmuž iz Svrljiga
Možda vas zanima:
Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Možda vas zanima:
Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
SASTOJCI:
- 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji
- 150-200 grama kukuruznog brašna (neko dodaje i pšenično)
- Kašičica soli
PRIPREMA:
Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu.
Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo, prenosi Bastabalkana.com
Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Komentari(0)