Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka.

shutterstock
Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Možda vas zanima:

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.

SRPSKI SVINJSKI PUDING Nekada hrana za siromašne a danas tradicionalni srpski specijalitet
Ljudi ne vole ili obožavaju pihtije, stavovi prema njima su toliko različiti, da su ili omiljeno ili najomraženije jelo.
Danas zapostavljeno, ovo tradicionalno jelo u srpskim domaćinstvima pravilo se gotovo svakodnevno. Miris cicvare je nekada bio znak jutra, njen prefinjen miris budio je iz dubokog sna. Ipak, domaća cicvara se i danas može naći na meniju mnogih srpskih domaćica ali i restorana domaće kuhinje.

shutterstock
Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se dobra cicvara skuva. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući.
Cicvara je dosta zahtevna za pripremu i ne uspe svaki put. Za to treba i iskustva i sreće. Jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina mešanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspela. Nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvek postoji drugi put.
Sastojci
½ l vode
200 g zrelog kajmaka
200 g kukuruznog brašna
Priprema
U posudu staviti mleko da se greje, za to vreme izgnječite sir, dodajte ulje, kajmak i pavlaku pa sve zajedno stavite u posudu sa mlekom. Kada smesa provri, polako, uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre, pa prohladjeno poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.

shutterstock

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)