NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva

Jelena Vamović

14:43

Gastronomija 0

NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva
shutterstock

 

U Srbiji kažu da je najbolje mesto za izgradnju kuće tamo gde raste šljiva, i iako treba uzeti u obzir mnoge druge faktore, jasno je koliko je ovo voće važno za život u Srbiji.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Teško je postaviti istinski tačan broj, ali se smatra da je Srbija dom za više od 40 miliona stabala šljive. Za znatiželjnike to znači da u zemlji ima više od pet stabala šljive za svakog pojedinca. Kina proizvodi najveću količinu šljive na planeti, ali za zemlju 124 puta manju, Srbija prednjači u Evropi.

Centralni region Šumadije je kralj kada je u pitanju domaća proizvodnja, plodne zemlje oko Kragujevca, Jagodine i ostatka pružaju savršenu klimu i teren za procvat ovog plavog zlata.

shutterstock

 

Šljive dominiraju tradicionalnom srpskom kuhinjom, na različite načine. Nijedan kuhinjski sto nije potpun bez činije pune stvari, a nijedno drugo voće ne može se približiti njegovoj dominaciji. Tegle sa marmeladom od šljiva i džemom od šljiva pune police, a namazi su predvidljivo sastavni deo svakog doručka u tradicionalnom srpskom domaćinstvu. Šljive se takođe koriste u knedlama ili se jednostavno suše kako bi se dobila druga varijacija, tzv. suve šljive. Sastojci

3 kg očišćenih šliva

750 gr šećer

2 kesice burbon vanile

1 kesica cimeta

 

shutterstock

  Priprema

Šljive oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i staviti u veću šerpu. Posuti ih sa šećerom, pokriti krpom i ostaviti da prenoće. U međuvremenu ih par puta promešati.

Sutradan kuvati uz stalno mešanje. Kuva se otprilike 50 minuta od kad provri, tj. gotovo je kad se varjačom povuče i vidi dno.

Sipati u tople tegle, zatvoriti metalnim zatvaračima, staviti u toplu rernu (zagrejanu na 50-100 stepeni) i ostaviti oko 30 minuta. Ugasiti i ostaviti u rerni do sutradan da se ohlade. Toplota će povući vazduh i biće kao da su kupljene u radnji.

Nikako šljive ne čistiti jer će se ljiuske pri kuvanju pretvoriti u rolnice koje su posebni užitak kad se jede.

 

Komentari(0)

Loading