NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva

U Srbiji kažu da je najbolje mesto za izgradnju kuće tamo gde raste šljiva, i iako treba uzeti u obzir mnoge druge faktore, jasno je koliko je ovo voće važno za život u Srbiji.

shutterstock
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNO JELO U SRBIJI Specijalitet koji su naši preci jeli vekovima unazad
Naš narod je oduvek volelo dobro da pojede i popije, ali je isto tako i siromaštvo bilo sastavni deo njihovih života, upravo ono je iznedrilo veliki broj jela koja se jednostavno pripremaju a veoma su hranjiva.

NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
Teško je postaviti istinski tačan broj, ali se smatra da je Srbija dom za više od 40 miliona stabala šljive. Za znatiželjnike to znači da u zemlji ima više od pet stabala šljive za svakog pojedinca. Kina proizvodi najveću količinu šljive na planeti, ali za zemlju 124 puta manju, Srbija prednjači u Evropi.
Centralni region Šumadije je kralj kada je u pitanju domaća proizvodnja, plodne zemlje oko Kragujevca, Jagodine i ostatka pružaju savršenu klimu i teren za procvat ovog plavog zlata.

shutterstock
Šljive dominiraju tradicionalnom srpskom kuhinjom, na različite načine. Nijedan kuhinjski sto nije potpun bez činije pune stvari, a nijedno drugo voće ne može se približiti njegovoj dominaciji. Tegle sa marmeladom od šljiva i džemom od šljiva pune police, a namazi su predvidljivo sastavni deo svakog doručka u tradicionalnom srpskom domaćinstvu. Šljive se takođe koriste u knedlama ili se jednostavno suše kako bi se dobila druga varijacija, tzv. suve šljive. Sastojci
3 kg očišćenih šliva
750 gr šećer
2 kesice burbon vanile
1 kesica cimeta

shutterstock
Priprema
Šljive oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i staviti u veću šerpu. Posuti ih sa šećerom, pokriti krpom i ostaviti da prenoće. U međuvremenu ih par puta promešati.
Sutradan kuvati uz stalno mešanje. Kuva se otprilike 50 minuta od kad provri, tj. gotovo je kad se varjačom povuče i vidi dno.
Sipati u tople tegle, zatvoriti metalnim zatvaračima, staviti u toplu rernu (zagrejanu na 50-100 stepeni) i ostaviti oko 30 minuta. Ugasiti i ostaviti u rerni do sutradan da se ohlade. Toplota će povući vazduh i biće kao da su kupljene u radnji.
Nikako šljive ne čistiti jer će se ljiuske pri kuvanju pretvoriti u rolnice koje su posebni užitak kad se jede.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)