NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva
U Srbiji kažu da je najbolje mesto za izgradnju kuće tamo gde raste šljiva, i iako treba uzeti u obzir mnoge druge faktore, jasno je koliko je ovo voće važno za život u Srbiji.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KAKO NAPRAVITI NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ SA SAMO 2 SASTOJKA Naše bake su ga često pravile, obožavali su ga vojnici, a nikada ne može da se pokvari
Zbog sastojaka koji idu u njena nikada ne može da se pokvari. Zar ovo nije dovoljno razloga da ga napravite nekada i probate?
Teško je postaviti istinski tačan broj, ali se smatra da je Srbija dom za više od 40 miliona stabala šljive. Za znatiželjnike to znači da u zemlji ima više od pet stabala šljive za svakog pojedinca. Kina proizvodi najveću količinu šljive na planeti, ali za zemlju 124 puta manju, Srbija prednjači u Evropi.
Centralni region Šumadije je kralj kada je u pitanju domaća proizvodnja, plodne zemlje oko Kragujevca, Jagodine i ostatka pružaju savršenu klimu i teren za procvat ovog plavog zlata.
Šljive dominiraju tradicionalnom srpskom kuhinjom, na različite načine. Nijedan kuhinjski sto nije potpun bez činije pune stvari, a nijedno drugo voće ne može se približiti njegovoj dominaciji. Tegle sa marmeladom od šljiva i džemom od šljiva pune police, a namazi su predvidljivo sastavni deo svakog doručka u tradicionalnom srpskom domaćinstvu. Šljive se takođe koriste u knedlama ili se jednostavno suše kako bi se dobila druga varijacija, tzv. suve šljive. Sastojci
3 kg očišćenih šliva
750 gr šećer
2 kesice burbon vanile
1 kesica cimeta
Priprema
Šljive oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i staviti u veću šerpu. Posuti ih sa šećerom, pokriti krpom i ostaviti da prenoće. U međuvremenu ih par puta promešati.
Sutradan kuvati uz stalno mešanje. Kuva se otprilike 50 minuta od kad provri, tj. gotovo je kad se varjačom povuče i vidi dno.
Sipati u tople tegle, zatvoriti metalnim zatvaračima, staviti u toplu rernu (zagrejanu na 50-100 stepeni) i ostaviti oko 30 minuta. Ugasiti i ostaviti u rerni do sutradan da se ohlade. Toplota će povući vazduh i biće kao da su kupljene u radnji.
Nikako šljive ne čistiti jer će se ljiuske pri kuvanju pretvoriti u rolnice koje su posebni užitak kad se jede.
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
Komentari(0)