NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva

Jelena Vamović

14:43

Gastronomija 0

NEZAOBILAZNA STVAR SVAKOG DOMA Najbolji recept tradicionalnog srpskog džema od šljiva
shutterstock

 

U Srbiji kažu da je najbolje mesto za izgradnju kuće tamo gde raste šljiva, i iako treba uzeti u obzir mnoge druge faktore, jasno je koliko je ovo voće važno za život u Srbiji.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Teško je postaviti istinski tačan broj, ali se smatra da je Srbija dom za više od 40 miliona stabala šljive. Za znatiželjnike to znači da u zemlji ima više od pet stabala šljive za svakog pojedinca. Kina proizvodi najveću količinu šljive na planeti, ali za zemlju 124 puta manju, Srbija prednjači u Evropi.

Centralni region Šumadije je kralj kada je u pitanju domaća proizvodnja, plodne zemlje oko Kragujevca, Jagodine i ostatka pružaju savršenu klimu i teren za procvat ovog plavog zlata.

shutterstock

 

Šljive dominiraju tradicionalnom srpskom kuhinjom, na različite načine. Nijedan kuhinjski sto nije potpun bez činije pune stvari, a nijedno drugo voće ne može se približiti njegovoj dominaciji. Tegle sa marmeladom od šljiva i džemom od šljiva pune police, a namazi su predvidljivo sastavni deo svakog doručka u tradicionalnom srpskom domaćinstvu. Šljive se takođe koriste u knedlama ili se jednostavno suše kako bi se dobila druga varijacija, tzv. suve šljive. Sastojci

3 kg očišćenih šliva

750 gr šećer

2 kesice burbon vanile

1 kesica cimeta

 

shutterstock

  Priprema

Šljive oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i staviti u veću šerpu. Posuti ih sa šećerom, pokriti krpom i ostaviti da prenoće. U međuvremenu ih par puta promešati.

Sutradan kuvati uz stalno mešanje. Kuva se otprilike 50 minuta od kad provri, tj. gotovo je kad se varjačom povuče i vidi dno.

Sipati u tople tegle, zatvoriti metalnim zatvaračima, staviti u toplu rernu (zagrejanu na 50-100 stepeni) i ostaviti oko 30 minuta. Ugasiti i ostaviti u rerni do sutradan da se ohlade. Toplota će povući vazduh i biće kao da su kupljene u radnji.

Nikako šljive ne čistiti jer će se ljiuske pri kuvanju pretvoriti u rolnice koje su posebni užitak kad se jede.

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading