TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima

Jelena Vamović

15:11

Gastronomija 0

Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.

TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
shutterstock

 

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.

Postoje priče koje kažu da potiče iz perioda kada je Srbija bila pod Turskom, što objašnjava izostanak svinjskog mesa u njenom sastavu. Ova priča ima smisla i istorijsku podlogu, ali bez konkretnih podataka o tome. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Druga priča datira iz 19. veka kada je navodno kralj Milan Obrenović za vreme svoje vladavine odlučio da smanji preobiman stočni fond na Staroj planini i spreči dalje uništenje flore. Za tu svrhu doneta je zakonska odredba koja je nalagala ondašnjim seljacima smanjenje broja stoke. Kako ne bi bili na gubitku i rizikovali kvarenje mesa počeli su da prave peglanu kobasicu koja zbog načina pripreme ima dug rok trajanja.

shutterstock

 

Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.

Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja.

shutterstock

 

Ukusi zrelog, mošusnog mesa koji muškarcima ulivaju snagu a ženama donose nemir, ređaju se jedan za drugim. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem predstavlja “pirotsko sveto trojstvo” ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja.

Bez konzervansa, aditiva, veštačkih boja, bez termičke obrade i izlaganja kancerogenom dimu. Ovo je potpuni ekološki proizvod.

shutterstock

Komentari(0)

Loading