Jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa! Napravite višegradski kupus po receptu koji su Jovanka i Tito obožavali
I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala

Višegradski kupus je jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa – toliko da je, prema pričama iz tog kraja, bio omiljen i na trpezi Jovanke Broz i njenog supruga Josipa Broza Tita. Ovaj specijalitet karakterističan je za podrinsku kuhinju, priprema se sporo, s mnogo pažnje, baš onako kako priliči jelima koja su krasila svečane državničke ručkove i obične, porodične trpeze.
I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala. Danas i vi možete pripremiti isti recept u svojoj kuhinji – uz malo vremena i puno ljubavi.
Sastojci:
Možda vas zanima:

KRALJEVSKI TRETMAN: Od kneza Miloša do Tita, evo GDE SU LETOVALI srpski vladari? (FOTO+VIDEO)
Za razliku od današnjih političara koji za letovanje uglavnom biraju svetske metropole ili ekskluzivna letovališta, srpski vladari su u prošlosti više voleli domaće lokacije. Ipak, ovo ne znači da su se provodili manje ekskluzivno.

MISTERIJA TITOVE SAHRANE: Sumnja se da u sanduku uopšte nije bilo njegovo telo, nego nešto sasvim bizarno! (VIDEO)
Tog dana zemlja je bila zavijena u crno
1 veća glavica kupusa
2 manja crna luka
1 paprika
200 g krompira
2-3 paradajza
Zelen za supu, 1 veza
2 lovorova lista
Malo belog vina
Peršun
Priprema:
Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu koju ste prethodno premazali malo ulja. Preko mesa složite iseckan kupus, seckani crni luk, papriku i krompir.
Dodajte paradajz iseckan po želji, vino, peršun i belo vino. Posolite, pobiberite, dodajte još malo peršuna i lovorov list. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke, prekrijte šerpu.
Neka se krčka dva sata na niskoj temperaturi.
Višegradski kupus je jelo koje osvaja na prvu – i mirisom, i ukusom, i pričom koju nosi. Ako je bio dovoljno dobar za Jovanku i Tita, sigurno će i vama postati jedan od omiljenih recepata. Služite ga toplo, uz parče hleba i društvo koje volite – jer hrana, kao i uspomene, uvek ima bolji ukus kad se deli.

Najukusnije krofne od samo 2 sastojka: Gotove za 10 minuta - recept obara sa nogu
Recept za najukusnije krofne od dva sastojka obara sa nogu

Prste da poližeš: Ovo je recept za najsočniju gurmansku pljeskavicu
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!
Komentari(0)