Jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa! Napravite višegradski kupus po receptu koji su Jovanka i Tito obožavali

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala

kupus
Shutterstock

Višegradski kupus je jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa – toliko da je, prema pričama iz tog kraja, bio omiljen i na trpezi Jovanke Broz i njenog supruga Josipa Broza Tita. Ovaj specijalitet karakterističan je za podrinsku kuhinju, priprema se sporo, s mnogo pažnje, baš onako kako priliči jelima koja su krasila svečane državničke ručkove i obične, porodične trpeze.

I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala. Danas i vi možete pripremiti isti recept u svojoj kuhinji – uz malo vremena i puno ljubavi.

Sastojci:

1 veća glavica kupusa

Možda vas zanima:

Oko 1 kg junećeg buta

Možda vas zanima:

2 manja crna luka

Možda vas zanima:

1 paprika

Možda vas zanima:

200 g krompira

Možda vas zanima:

2-3 paradajza

Možda vas zanima:

Zelen za supu, 1 veza

Možda vas zanima:

2 lovorova lista

Možda vas zanima:

Malo belog vina

Možda vas zanima:

Peršun

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu koju ste prethodno premazali malo ulja. Preko mesa složite iseckan kupus, seckani crni luk, papriku i krompir.

Dodajte paradajz iseckan po želji, vino, peršun i belo vino. Posolite, pobiberite, dodajte još malo peršuna i lovorov list. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke, prekrijte šerpu.

Neka se krčka dva sata na niskoj temperaturi.

Višegradski kupus je jelo koje osvaja na prvu – i mirisom, i ukusom, i pričom koju nosi. Ako je bio dovoljno dobar za Jovanku i Tita, sigurno će i vama postati jedan od omiljenih recepata. Služite ga toplo, uz parče hleba i društvo koje volite – jer hrana, kao i uspomene, uvek ima bolji ukus kad se deli.

Komentari(0)

Loading