DOMAĆICE OTRKILE PRAVU MERU ZA DOBAR AJVAR: Tajna je u PAPRICI, kad je birate treba da bude baš ovakva
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod
Starije generacije pamte kako su njihove bake i majke pravile ajvar od paprika koje su pažljivo uzgajale u baštama i brale krajem avgusta. Priprema je bila zajednički, gotovo obredni posao - desetine porodica udruživale su se da pripreme paprike, pekle ih, a zatim mlele i dugo pržile ručno, kako bi se dobio karakterističan ukus.
- Evo spremamo ajvar, zima dolazi, mora da se... Evo, ja i moja komšika, non stop smo zajedno. Jedna drugoj pomažemo i jedna drugu dopunjavamo - kaže za Kurir televiziju Branislavka Đokić iz sela Pasjača.
Istorijski gledano, ajvar se u Srbiji sprema još od kraja 19. veka. Posmatran je kao prava poslastica i nazivao se čak i "kavijar od paprike“. Najpoznatija paprika za ajvar dolazi iz Leskovca i okolnih krajeva, zbog specifičnog podneblja koje daje posebnu aromu i kvalitet.
Možda vas zanima:
Ne treba vam smederevac, nema dima, ni dosadnog ljuštenja: Recept za najlepši ajvar iz rerne od barene paprike
Sada više nema izgovora, jer ovaj ajvar može da napravi svaka žena
Srpkinja iz Subotice otkrila tajni sastojak za AJVAR! Nećete verovati šta se stavlja, to dodajemo čak i u...
Sada notes u ruke i upišite tajnu sa severa Srbije za pripremu zimnice, kako bi vam i ostale đakonije bile slasne.
Možda vas zanima:
Ne treba vam smederevac, nema dima, ni dosadnog ljuštenja: Recept za najlepši ajvar iz rerne od barene paprike
Sada više nema izgovora, jer ovaj ajvar može da napravi svaka žena
Srpkinja iz Subotice otkrila tajni sastojak za AJVAR! Nećete verovati šta se stavlja, to dodajemo čak i u...
Sada notes u ruke i upišite tajnu sa severa Srbije za pripremu zimnice, kako bi vam i ostale đakonije bile slasne.
Možda vas zanima:
Ne treba vam smederevac, nema dima, ni dosadnog ljuštenja: Recept za najlepši ajvar iz rerne od barene paprike
Sada više nema izgovora, jer ovaj ajvar može da napravi svaka žena
Srpkinja iz Subotice otkrila tajni sastojak za AJVAR! Nećete verovati šta se stavlja, to dodajemo čak i u...
Sada notes u ruke i upišite tajnu sa severa Srbije za pripremu zimnice, kako bi vam i ostale đakonije bile slasne.
- Najbolji recept je onaj na kom smo odrasli, svakome je svoj, od bake, od mameostao, ali najbolji je sa samo kvalitetnom paprikom, tako da na jedan kilogram ajvara bude nekih četiri kilograma paprike, malo ulja, soli, šećera i sirćeta - kaže kuvarica Milena Ivanović.
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod, a manifestacije "Ajvarijada“ ili “Izađi mi na teglu” okuplja stotine posetilaca.
- Još u doba Turaka se ajvar ovde pravio i bio je velika poslastica i to je u stvari bilo najskuplje jelo u to vreme. Tako da i danas, kako nam stižu cene, ovo ispada isto dosta skupa poslastica, ali mi ne odustajemo od toga jer stvarno to je nešto, neko naše nasleđe. Jednostavno je jelo koje se godinama sprema, svi ga spremaju i svi ga vole - kaže Maja Sević iz udruženja "Višnja”.
Ove godine, niške domaćice kažu da je paprika sitnija, zbog suše. Ali i za to imaju rešenje.
- Paprika je tolička. I onda, puno mogućnosti, koja je veća, mi pečemo za ajvar. Koja ne, mi onda oljuštimo, izvadimo semenke, ubacimo u rernu, ispečemo i pravimo ljut, neljut ajvar, jer to nam je sad najlakše. Nekad ne oljuštimo papriku, jer je ona previše tanka, to je venčara - kaže Verica Jovanović iz sela Pasjača.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Danas slavimo Svetog Amfilohija, episkopa ikonijskog! 40 godina živeo u planini, pa čudesnim putem postao episkop
Bio je zemljak, drug i prijatelj Svetog Vasilija Velikog i drugih velikih svetitelja iz IV veka.
Start sa prvim kilometrom 250 dinara, noćnja vožnja još skuplja: Ovo su nove cene taksi usluga na teritoriji grada Užica
Na sednici Gradskog veća u Užicu, Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj donela je Rešenje o utvrđivanju usluga taksi prevoza, kojim su propisane nove cene taksi usluga.
Bog danas deli darove, a ukoliko želite da izađete iz nevolja izgovorite ovu molitvu! Slavimo svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju
Osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija
Komentari(0)