KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić

Jelena Vamović

12:12

Gastronomija 0

Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.

KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
shutterstock

 

Kulen je mesni proizvod koji je rado viđen gost na trpezama širom Srbije. U Bačkoj je najpoznatiji lemeški kulen, koji je od 2014. godine, zvaničnim sertifikatom Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, registrovan kao proizvod sa oznakom geografskog porekla.

U procesu proizvodnje, fermentacije, dimnjenja i sušenja, proizvod nije termički obrađivan, već je u višenedeljnom tehnološkom postupku, doveden do potpunog sazrevanja, zbog cega ima prijatan miris i ljut gurmanski ukus.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kulen je mesni proizvod koji se pravi od najkvalitetnijeg i najboljeg svinjskog mesa i jedan je od najčuvenijih gastronomskih delikatesa Vojvodine. Za njegovu proizvodnju koristi se but, plećka i vrat svinje do 150 kg, sa koga su odstranjeni viškovi masnog i vezivnog tkiva.

 

U zavisnosti od podneblja u kome se pravi, kulenu se prilikom proizvodnje, može dodati i malo dobre tvrde slanine, ne više od 10-20%. Obavezno se stavlja oko 2% soli, kao i 3-4% najkvalitetnije ljute i slatke mlevene paprike, koja kulenu daje boju. U smesu za kulen stavlja se i biber, ponegde i beli luk, malo ruma i šećera, ne bi li kulen „sijao“.

Reč kulen je prvi put upotrebio Vuk Karadžić, u svom “Rečniku srpskog jezika”, objavljenom u Beču 1852. godine. Prema opisu kulena koji je tada dao Vuk ova kobasica više bi odgovarala današnjoj švargli nego kulenu. Kulen je naziv dobio od grčke reči “kolum” što znači debelo crevo.

Kulen je vremenom postao kralj među suhomesnatim proizvodima, pa mu je tako posvećena i manifestacija, po njemu nazvana – Kulenijada. Prva Kulenijada održana je u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine, kada se na salašu “Hodoba” okupila grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen.

shutterstock

Komentari(0)

Loading