KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.

Kulen je mesni proizvod koji je rado viđen gost na trpezama širom Srbije. U Bačkoj je najpoznatiji lemeški kulen, koji je od 2014. godine, zvaničnim sertifikatom Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, registrovan kao proizvod sa oznakom geografskog porekla.
U procesu proizvodnje, fermentacije, dimnjenja i sušenja, proizvod nije termički obrađivan, već je u višenedeljnom tehnološkom postupku, doveden do potpunog sazrevanja, zbog cega ima prijatan miris i ljut gurmanski ukus.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.

NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.

NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
Kulen je mesni proizvod koji se pravi od najkvalitetnijeg i najboljeg svinjskog mesa i jedan je od najčuvenijih gastronomskih delikatesa Vojvodine. Za njegovu proizvodnju koristi se but, plećka i vrat svinje do 150 kg, sa koga su odstranjeni viškovi masnog i vezivnog tkiva.
U zavisnosti od podneblja u kome se pravi, kulenu se prilikom proizvodnje, može dodati i malo dobre tvrde slanine, ne više od 10-20%. Obavezno se stavlja oko 2% soli, kao i 3-4% najkvalitetnije ljute i slatke mlevene paprike, koja kulenu daje boju. U smesu za kulen stavlja se i biber, ponegde i beli luk, malo ruma i šećera, ne bi li kulen „sijao“.
Reč kulen je prvi put upotrebio Vuk Karadžić, u svom “Rečniku srpskog jezika”, objavljenom u Beču 1852. godine. Prema opisu kulena koji je tada dao Vuk ova kobasica više bi odgovarala današnjoj švargli nego kulenu. Kulen je naziv dobio od grčke reči “kolum” što znači debelo crevo.
Kulen je vremenom postao kralj među suhomesnatim proizvodima, pa mu je tako posvećena i manifestacija, po njemu nazvana – Kulenijada. Prva Kulenijada održana je u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine, kada se na salašu “Hodoba” okupila grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen.
shutterstock

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna

Napravite savršeni sos za lovačke šnicle: Nema Srbina koji ovo jelo ne voli, a caka je u ovome!
Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje
Komentari(0)