KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.
Kulen je mesni proizvod koji je rado viđen gost na trpezama širom Srbije. U Bačkoj je najpoznatiji lemeški kulen, koji je od 2014. godine, zvaničnim sertifikatom Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, registrovan kao proizvod sa oznakom geografskog porekla.
U procesu proizvodnje, fermentacije, dimnjenja i sušenja, proizvod nije termički obrađivan, već je u višenedeljnom tehnološkom postupku, doveden do potpunog sazrevanja, zbog cega ima prijatan miris i ljut gurmanski ukus.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.
NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
Možda vas zanima:
TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.
NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
Kulen je mesni proizvod koji se pravi od najkvalitetnijeg i najboljeg svinjskog mesa i jedan je od najčuvenijih gastronomskih delikatesa Vojvodine. Za njegovu proizvodnju koristi se but, plećka i vrat svinje do 150 kg, sa koga su odstranjeni viškovi masnog i vezivnog tkiva.
U zavisnosti od podneblja u kome se pravi, kulenu se prilikom proizvodnje, može dodati i malo dobre tvrde slanine, ne više od 10-20%. Obavezno se stavlja oko 2% soli, kao i 3-4% najkvalitetnije ljute i slatke mlevene paprike, koja kulenu daje boju. U smesu za kulen stavlja se i biber, ponegde i beli luk, malo ruma i šećera, ne bi li kulen „sijao“.
Reč kulen je prvi put upotrebio Vuk Karadžić, u svom “Rečniku srpskog jezika”, objavljenom u Beču 1852. godine. Prema opisu kulena koji je tada dao Vuk ova kobasica više bi odgovarala današnjoj švargli nego kulenu. Kulen je naziv dobio od grčke reči “kolum” što znači debelo crevo.
Kulen je vremenom postao kralj među suhomesnatim proizvodima, pa mu je tako posvećena i manifestacija, po njemu nazvana – Kulenijada. Prva Kulenijada održana je u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine, kada se na salašu “Hodoba” okupila grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen.
shutterstock
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Starinsko jelo iz Vojvodine spremno za pola sata: Potrebna su vam samo 4 sastojka, odlična ideja za ručak
To je jelo koje je nekada bilo izuzetno popularno, a danas smo ga nekako zaboravili.
Komentari(0)