NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula

Jelena Vamović

14:57

Gastronomija 0

Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.

NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
unsplash
SREMSKA SALAMA

Sremska salama je hladno dimljena srpska kobasica koja potiče sa područja Srema. Tradicionalno se pravi od kombinacije mlevene svinjetine, govedine i svinjske slanine. Tipične arome uključuju so, crni biber, papriku (blagu i ljutu) i beli luk, mada se đumbir, muškatni oraščić i kardamom takođe tradicionalno koriste.

 

View this post on Instagram

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A post shared by Dragin Kulen & Kobasica (@kulenikobasica_)

Začinjena mešavina mlevenog mesa obično se puni u prirodne omotače (čista svinjska creva), a kobasice zatim prolaze kroz proces hladnog dimljenja, sušenja i odležavanja, koji obično traje 42 dana. U ovoj tradicionalnoj kobasici obično se jede tanko narezano kao jelo od mezea, hladno predjelo ili slana užina.

PETROVAČKI KULEN

Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci uključuju ljutu papriku i so. Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.

Cela svinja se obično koristi za proizvodnju petrovačkog kulena, obično u odnosu 80% mesa prema 20% masnoće. Ovaj mesni proizvod ima snažan slovački kulinarski uticaj jer su se doselili u Petrovac krajem 18. veka. Preporučuje se da ovu začinjenu kobasicu poslužite isečenu i uparenu sa domaćim hlebom i lokalnim sirom.

 

PIROTSKA PEGLANA KOBASICA

Pirotska peglana kobasica ili pirotska peglana kobasica pravi se od mesa starijih životinja kao što su ovce, koze i magarci. Govedina se takođe često koristi, a iako odnos različitih vrsta mesa nikada nije bio strogo definisan, svinjetina se nikada ne koristi.

Kobasica je začinjena kombinacijom različitih začina, pa iako su tajna svakog pojedinačnog proizvođača, poznato je da se beli luk i mlevena paprika često koriste, jer ova kobasica treba da bude ljuta, ili bar malo začinjena.

ZLATIBORSKA PRŠUTA

Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se posoli, zatim hladno dimi i osuši na vazduhu.

 

Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatiborskih planina, kao i bukovo drvo koje se koristi za dimljenje, daju mesu karakterističan, bogat ukus i prijatnu aromu. Ovo dimljeno meso je tamno smeđe do crveno spolja, a tamno crveno iznutra.

Komentari(0)

Loading