NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
SREMSKA SALAMA
Sremska salama je hladno dimljena srpska kobasica koja potiče sa područja Srema. Tradicionalno se pravi od kombinacije mlevene svinjetine, govedine i svinjske slanine. Tipične arome uključuju so, crni biber, papriku (blagu i ljutu) i beli luk, mada se đumbir, muškatni oraščić i kardamom takođe tradicionalno koriste.
View this post on Instagram
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.
Začinjena mešavina mlevenog mesa obično se puni u prirodne omotače (čista svinjska creva), a kobasice zatim prolaze kroz proces hladnog dimljenja, sušenja i odležavanja, koji obično traje 42 dana. U ovoj tradicionalnoj kobasici obično se jede tanko narezano kao jelo od mezea, hladno predjelo ili slana užina.
PETROVAČKI KULEN
Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci uključuju ljutu papriku i so. Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.
View this post on Instagram
Cela svinja se obično koristi za proizvodnju petrovačkog kulena, obično u odnosu 80% mesa prema 20% masnoće. Ovaj mesni proizvod ima snažan slovački kulinarski uticaj jer su se doselili u Petrovac krajem 18. veka. Preporučuje se da ovu začinjenu kobasicu poslužite isečenu i uparenu sa domaćim hlebom i lokalnim sirom.
PIROTSKA PEGLANA KOBASICA
Pirotska peglana kobasica ili pirotska peglana kobasica pravi se od mesa starijih životinja kao što su ovce, koze i magarci. Govedina se takođe često koristi, a iako odnos različitih vrsta mesa nikada nije bio strogo definisan, svinjetina se nikada ne koristi.
View this post on Instagram
Kobasica je začinjena kombinacijom različitih začina, pa iako su tajna svakog pojedinačnog proizvođača, poznato je da se beli luk i mlevena paprika često koriste, jer ova kobasica treba da bude ljuta, ili bar malo začinjena.
ZLATIBORSKA PRŠUTA
Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se posoli, zatim hladno dimi i osuši na vazduhu.
View this post on Instagram
Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatiborskih planina, kao i bukovo drvo koje se koristi za dimljenje, daju mesu karakterističan, bogat ukus i prijatnu aromu. Ovo dimljeno meso je tamno smeđe do crveno spolja, a tamno crveno iznutra.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)