Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu

Starinske poslastice su uvek najslađe - takva je i lenja pita.
Pred vama je recept za najukusniju, niko neće moći da joj odoli.
Sastojci i detaljna priprema su tu:
Možda vas zanima:

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.

RECEPT KOJI MORATE ODMAH ZAPISATI Napravite lenju pitu na ovaj način i nikad je više nećete praviti drugačije
Nema greške s ovim receptom.
Možda vas zanima:

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.

RECEPT KOJI MORATE ODMAH ZAPISATI Napravite lenju pitu na ovaj način i nikad je više nećete praviti drugačije
Nema greške s ovim receptom.
Možda vas zanima:

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.

RECEPT KOJI MORATE ODMAH ZAPISATI Napravite lenju pitu na ovaj način i nikad je više nećete praviti drugačije
Nema greške s ovim receptom.
Potrebno je:
Možda vas zanima:

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.

RECEPT KOJI MORATE ODMAH ZAPISATI Napravite lenju pitu na ovaj način i nikad je više nećete praviti drugačije
Nema greške s ovim receptom.
Možda vas zanima:

NAJBOLJA LENJA PITA S JABUKAMA KOJA USPEVA SVIMA: Nema boljeg i jednostavnijeg kolača, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva svima.

RECEPT KOJI MORATE ODMAH ZAPISATI Napravite lenju pitu na ovaj način i nikad je više nećete praviti drugačije
Nema greške s ovim receptom.
Za testo:
- Brašno 500 g
- Maslac (hladan) 250 g
- Šećer 150 g
- Jaja 2 komada
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- So prstohvat
Za fil:
- Jabuke 1 kg
- Šećer 100 g
- Cimet 1 kašičica
- Sok od jednog limuna
- Griz 50 g
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac ili margarin isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaja i brzo umesite testo dok ne postane glatko. Podelite testo na dva dela, jedan malo veći od drugog. Veći deo testa stavite u frižider na 30 minuta, a manji deo u zamrzivač.
Jabuke oljuštite, očistite i narendajte. Dodajte šećer, cimet i sok od limuna, pa sve dobro izmešajte. Ostavite jabuke da odstoje 10 minuta, a zatim ih dobro ocedite od viška soka. Dodajte griz i sve dobro izmešajte. Zagrejte rernu na 180°C. Veći deo testa razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u podmazan pleh (dimenzija oko 30x20 cm), tako da pokrije dno i ivice pleha. Rasporedite fil od jabuka ravnomerno preko testa. Manji deo testa izvadite iz zamrzivača i narendajte ga preko fila od jabuka.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobijete zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite šećerom u prahu po želji.
Prijatno i uživajte u najlepšem kolaču.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.

Domaćice moraju da imaju recept za ovakav starinski kolač: Ukoliko volite orahe ovo je za vas pun pogodak
Lako se sprema, a ukus osvaja.

Na ovo jelo smo zaboravili, a ukus vraća u detinjstvo: Recept uspeva svima, a ljubitelji krompira će ga obožavati
Nema potrebe za komplikovanim sastojcima ili skupim namirnicama.

Srpski recept koji se zaboravlja: Kako se pravila pasulj-čorba “na tihoj vatri” u glinenom loncu
Zaboravljeni ukus domaće kuhinje koji vraća miris detinjstva i toplinu ognjišta
Komentari(0)