SREMSKA KULENIJADA Značajna po tome što favorizuje domaću proizvodnju (VIDEO)

Lepote Srbije

21:30

Manifestacije 0

U bogatoj gastronomskoj ponudi Srbije posebno se izdvaja sremačka kuhinja.

SREMSKA KULENIJADA Značajna po tome što favorizuje domaću proizvodnju (VIDEO)
Shutterstock

Gulaš, paprikaš, štrudle i knedle sa šljivama zaštitni su znaci ovog kraja, a kulen je jedan najpoznatiji od njih. U nekadašnja vremena svakasremska kuća pravila je ovu specifičnu vrstu kobasice, ljubomorno čuvajući svoju tajnu recepturu. Prvu Kulenijadu organizovala je 1999. mala grupa prijatelja kojima je zajednička bila ljubav prema ovom specijalitetu. U dve decenije postojanja, ova manifestacija znatno je porasla u privredno-folklornu manifestaciju regionalnog karaktera.

U centru pažnje, naravno, je kulen, kome je posvećeno takmičenje proizvođača i prodajne izložbe. Sem njega, na Sremskoj kulenijadi prodaju se i drugi suhomesnati specijaliteti, ali i ostali sremski brendovi, poput vina, sira i meda. Organizuju se i prateći programi koji obuhvataju nastupe kulturno-umetničkih društava, koncerte, različita predavanja, takmičenja u pravljenju kobasica i pogađanju težine kulena. 

Gde i kada se održava Sremska kulenijada

Tradicionalno, Sremska kulenijada održava se svake godine u maju ili junu. Mesto održavanja kroz njenu istoriju više puta je menjano, od salaša Hodoba, preko, Hotela Srem do Rezervata prirode Zasavica. Danas se manifestacija konačno odomaćila u malom naselju Erdevik, u blizini Šida.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

  

Izvor: bookaweb

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading