KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Zašto je kukuruzno brašno korisno?
Kukuruzno brašno je bogato hranljivim materijama koje su važne za naše zdravlje. Sadrži vitamine A, E i B grupe, minerale poput fosfora, cinka, kalijuma, magnezijuma, mangana i selena. U 100 grama kačamaka ima oko 380 kalorija, 12,7% vode, 10% proteina, 73% ugljenih hidrata, 4,3% masti i 2,3% celuloze. Ovi sastojci doprinose zdravlju creva i poboljšavaju varenje.
Kačamak i zdravlje creva
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Možda vas zanima:
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
Kačamak je bogat vlaknima i složenim ugljenim hidratima, što pomaže u održavanju zdrave probave i sprečava zatvor. Kukuruz sadrži karotenoide i zdrave biljne masnoće koje pomažu u peristaltici creva, što je ključno za zdravu probavu.
Druge zdravstvene prednosti
Kukuruzne namirnice, poput kačamaka, pomažu u snižavanju holesterola i mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Takođe je dobar izbor za osobe sa celijakijom, zapaljenskim bolestima creva i dijabetesom, zbog svog niskog sadržaja glutena. Antioksidanti u kukuruzu pomažu u zaštiti creva i tela od oksidativnog stresa.
Kačamak za mršavljenje
Zbog svojih vlakana i niske kalorijske vrednosti, kačamak je odličan izbor za one koji pokušavaju da izgube težinu. Pomaže u održavanju sitosti i poboljšava varenje, što doprinosi zdravoj ishrani. Iako postoje brojne dijete koje se baziraju na kačamaku, nutricionisti savetuju da se u ishrani koristi umerenost i izbalansiranost.
Recept za pripremu kačamaka
Sastojci:
Kukuruzno brašno (do 400 grama)
Voda (1,5 litra)
So
Dve kapi ulja
Dodaci po ukusu (sir, kajmak, kozji sir, kiselo mleko, slanina, praziluk, aleva paprika, tucana paprika)
Priprema:
U većem loncu stavite vodu, malo soli i ulje, pa pustite da provri.
Dodajte kukuruzno brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i kuvajte oko 25 minuta uz stalno dodavanje vode.
Kada se brašno ukuva, sve dobro izmešajte drvenom kašikom i kuvajte još 3-4 minuta.
Ovaj recept daje pravi, izvorni kačamak. Po želji, možete dodati različite dodatke za poboljšanje ukusa.
SLAVSKI KOLAČ MOŽE SE SEĆI U KUĆI I BEZ PRISUSTVA SVEŠTENIKA: Šta je "dizanje slave" i kako se to pravilno radi
Kad se završi molitva domaćin uzima kolač, preseče ga unakrst (krstoobrazno) odozdo i onda sa jednim od gostiju, koji stoje uz dolibašu, obično to bude najstariji, najdraži gost ili prijatelj, srodnik ili komšija, lomi kolač.
NAPRAVITE DOMAĆI GUSTI SOK Od jednog kilograma jabuka dobijete šest litara soka!
Prirodni sok, bez veštačkih boja i aroma je najbolji za vas i vašu decu.
RECEPT ZA NAJBOLJU RIBLJU ČORBU:Pravi se brzo i lako, a savršena je za posne slave
Riblja čorba je specijalitet koji mnogi obožavaju, a može se praviti na hiljadu različitih načina, saznajte kako da je napravite sa prženim oslićem
RECEPT ZA PROJU SA SPANAĆEM: Odlična zdrava varijanta za doručak
Najbolje ju je poslužiti sa čašom jogurta, i obrok je spreman za minut
Recept za poparu koja greje dušu: Čarobna kombinacija starog hleba, sira i kajmaka, porodica će je jesti u dahu
Pripremite se da oduševite svoje nepce
Komentari(0)