Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok

Svake godine ova tradicionalna manifestacija privlači sve veću pažnju posetilaca, pa su se pored ovog tradicionalnog srpskog jela, na meniju našli raznovrsni proizvodi domaćina iz cele Srbije.
Tradicionalni kačamak i srpska kuhinja
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok. To je zdrav seoski doručak koji se sprema od projinog brašna i priloga, po receptima naših baka. Poštujući tradiciju, i ove godine takmičari i kotlići na vatri nadmetali su se u spremanju najboljeg kačamaka.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Možda vas zanima:

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
- Ovaj je od crvenog kukuruza, stare autohtone sorte, projino brašno od crvenog kukuruza. Inače, kao i svaki kačamak se kuva klasično, no sad su dodaci bitni, na primer brašno bez glutena, koje čisti krivine sudove - kaže takmičarka iz Kragujevca Dušica Milić.
- Tajna dobrog kačamaka je hladna voda dok provri, so i brašno. E sad ima još nešto, ali to nećemo. Od priloga stavljamo svinjsku mast. Mogu i čvarci, ali mi stavljamo svinjsku mast. I to je to, tajna kačamaka - otkriva Čačanka Rada Vučićević.
Tradicionalno srpsko jelo
- To je naš tradicionalni kačamak, mada neki dodaju i slaninu, neki dodaju čvarke, neki dodaju i suvo meso. Postoji i slatka varijanta kačamaka, ali to je više zastupljeno u Vojvodini. Mi koristimo ovaj naš običan domaći kačamak. Naravno i sir i kajmak - objašnjava Olivera Ćubović iz Ježevice.
Pored ovog tradicionalnog srpskog jela u Ježevici se širio miris mesa na ražnju i paprikaša. Posetioci su uživali u autentičnim ukusima srpske kuhinje.
Ideja da kroz kačamak ožive tradiciju saborovanja potekla je od udruženja žena "Evgenija" iz Ježevice.
- Novina je da ima ove godine dosta prijavljenih takmičara u kuvanju kačamaka, da se kačamak vraća na srpsku trpezu u raznim oblicima. Počeli su od žutog, belog, ali crvenog kukuruza, od heljde, od prosa, što je vrlo bitno. Kačamak je hranjiva namirnica, dobra za doručak - smatra Nataša Vujašević iz udruženja "Evgenija".
Gastronomska manifestacija imala je i kulturno-umetnički program. Gosti i kulturno-umetnička društva pokazali su folklorne igre i običaje srpskog sela.

Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Galete sa maslacom i suvim grožđem: Starinska poslastica koja osvaja već na prvi zalogaj, uspeva baš svima
Spremite već danas ovu neodoljivu poslasticu.

KAKO SE GLEDALO NA SIR I MLEKO U STAROJ SRBIJI I KAKO SE PRAVIO "SELJAČKI PARMEZAN": Tajna srpskog belog mrsa!
Beli mrs (sir, kajmak, mleko) vekovima je bio temelj srpske ishrane, ali retko ko zna da je bio i sredstvo plaćanja. Ovo je istina o misterioznim receptima za izradu sireva i zašto je mleko imalo magijsku moć u srpskom folkloru.

Domaćinska pita puna nadeva koja ima zlatnu koricu: Ukusan obrok za koji vam rerna nije potrebna, zapišite recept
Ova pita se peče na ringli, ima zlatnu koricu, slojeve kao iz pekare i punjenje koje miriše na domaćinstvo.
Komentari(0)