NJENO VELIČANSTVO ŠLJIVA Jedan od simbola Srbije, ne samo da je ukusna, već i zdrava voćka
Šljiva, jedan od simbola Srbije, kroz vekove nije samo bila osnova za tradicionalne poslastice poput rakije i slatka, već je postala simbol zajedništva, gostoprimstva i tradicionalnih vrednosti koje karakterišu srpski narod.

Pored svega što simbolizuje srpskom narodu, šljiva je i izuzetno zdrava voćka koja bi trebalo da se često nađe na trpezi.
Šljive su prepune vitamina i minerala.
U 100 grama svežih šljiva nalazi se:
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

BLIZANAČKI PLOD Na imanju Šeševića kod Aranđelovca ubran neverovatan plod paprike, ovo se nije desilo duži niz godina
Neverovatno čudo prirode, Miholjsko leto se poigrava u Šumadiji
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

BLIZANAČKI PLOD Na imanju Šeševića kod Aranđelovca ubran neverovatan plod paprike, ovo se nije desilo duži niz godina
Neverovatno čudo prirode, Miholjsko leto se poigrava u Šumadiji
Možda vas zanima:

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

BLIZANAČKI PLOD Na imanju Šeševića kod Aranđelovca ubran neverovatan plod paprike, ovo se nije desilo duži niz godina
Neverovatno čudo prirode, Miholjsko leto se poigrava u Šumadiji
Vitamin C: Štiti od oksidativnog stresa i jača imunološki sistem.
Vitamin A: Važan za zdravlje očiju i kože.
Vitamin K: Ovaj vitamin je poznat kao koagulacijski (K u nazivu), odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.
Kalijum: Reguliše krvni pritisak i podržava srčanu funkciju.
Magnezijum: Važan za mišićnu funkciju i nervni sistem.
Fosfor: Održava zdravlje kostiju i zuba.
Bakar: Podržava apsorpciju gvožđa i održava zdravlje vezivnog tkiva.
Jedna sveža šljiva sadrži samo 30 kalorija, dakle šljiva je niskokalorična voćka. To je idealno za one koji žele da održe zdravu težinu ili smanje unos kalorija.
Šljive imaju diuretski efekat, što znači da pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo je korisno za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem tečnosti i za one koji se bore sa celulitom.
Šljive su odličan izvor vlakana, što je važno za probavu, osećaj sitosti i regulaciju šećera u krvi.
Šljive su veoma ukusne i mogu se koristiti na različite načine: sveže, sušene, za sok, džem i naravno rakiju.
Šljivovica, tradicionalno alkoholno piće koje se pravi od fermentisanih i destilisanih šljiva
Mada ih već ima na pijacama i u prodavnicama, šljive se uglavnom u Srbiji beru krajem leta i početkom jeseni, obično krajem avgusta i početkom septembra. Rane sorte se koriste za jelo, dok se jesenje sorte koriste za preradu.
U našim područjima za preradu i zimnicu najčešće se uzgajaju sorte šljiva bistrica i Stanley. Šljiva bistrica je odlična za sušenje i pečenje rakije od šljiva.
Šljivovica se čuva u hrastovim buradima. Trebalo bi da ima najmanje 38 stepeni alkohola.
U svetu koji sve više teži zdravom životnom stilu, šljiva i njena esencija, šljivovica, podsećaju nas da uživanje u tradicionalnim vrednostima može biti i korisno i prijatno za naše telo i duh.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?
Komentari(0)