NJENO VELIČANSTVO ŠLJIVA Jedan od simbola Srbije, ne samo da je ukusna, već i zdrava voćka
Šljiva, jedan od simbola Srbije, kroz vekove nije samo bila osnova za tradicionalne poslastice poput rakije i slatka, već je postala simbol zajedništva, gostoprimstva i tradicionalnih vrednosti koje karakterišu srpski narod.

Pored svega što simbolizuje srpskom narodu, šljiva je i izuzetno zdrava voćka koja bi trebalo da se često nađe na trpezi.
Šljive su prepune vitamina i minerala.
U 100 grama svežih šljiva nalazi se:
Možda vas zanima:

Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Možda vas zanima:

Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Možda vas zanima:

Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.

Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Vitamin C: Štiti od oksidativnog stresa i jača imunološki sistem.
Vitamin A: Važan za zdravlje očiju i kože.
Vitamin K: Ovaj vitamin je poznat kao koagulacijski (K u nazivu), odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.
Kalijum: Reguliše krvni pritisak i podržava srčanu funkciju.
Magnezijum: Važan za mišićnu funkciju i nervni sistem.
Fosfor: Održava zdravlje kostiju i zuba.
Bakar: Podržava apsorpciju gvožđa i održava zdravlje vezivnog tkiva.
Jedna sveža šljiva sadrži samo 30 kalorija, dakle šljiva je niskokalorična voćka. To je idealno za one koji žele da održe zdravu težinu ili smanje unos kalorija.
Šljive imaju diuretski efekat, što znači da pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo je korisno za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem tečnosti i za one koji se bore sa celulitom.
Šljive su odličan izvor vlakana, što je važno za probavu, osećaj sitosti i regulaciju šećera u krvi.
Šljive su veoma ukusne i mogu se koristiti na različite načine: sveže, sušene, za sok, džem i naravno rakiju.
Šljivovica, tradicionalno alkoholno piće koje se pravi od fermentisanih i destilisanih šljiva
Mada ih već ima na pijacama i u prodavnicama, šljive se uglavnom u Srbiji beru krajem leta i početkom jeseni, obično krajem avgusta i početkom septembra. Rane sorte se koriste za jelo, dok se jesenje sorte koriste za preradu.
U našim područjima za preradu i zimnicu najčešće se uzgajaju sorte šljiva bistrica i Stanley. Šljiva bistrica je odlična za sušenje i pečenje rakije od šljiva.
Šljivovica se čuva u hrastovim buradima. Trebalo bi da ima najmanje 38 stepeni alkohola.
U svetu koji sve više teži zdravom životnom stilu, šljiva i njena esencija, šljivovica, podsećaju nas da uživanje u tradicionalnim vrednostima može biti i korisno i prijatno za naše telo i duh.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.

Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz
Komentari(0)