NJENO VELIČANSTVO ŠLJIVA Jedan od simbola Srbije, ne samo da je ukusna, već i zdrava voćka
Šljiva, jedan od simbola Srbije, kroz vekove nije samo bila osnova za tradicionalne poslastice poput rakije i slatka, već je postala simbol zajedništva, gostoprimstva i tradicionalnih vrednosti koje karakterišu srpski narod.
Pored svega što simbolizuje srpskom narodu, šljiva je i izuzetno zdrava voćka koja bi trebalo da se često nađe na trpezi.
Šljive su prepune vitamina i minerala.
U 100 grama svežih šljiva nalazi se:
Možda vas zanima:
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Možda vas zanima:
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Možda vas zanima:
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
Vitamin C: Štiti od oksidativnog stresa i jača imunološki sistem.
Vitamin A: Važan za zdravlje očiju i kože.
Vitamin K: Ovaj vitamin je poznat kao koagulacijski (K u nazivu), odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.
Kalijum: Reguliše krvni pritisak i podržava srčanu funkciju.
Magnezijum: Važan za mišićnu funkciju i nervni sistem.
Fosfor: Održava zdravlje kostiju i zuba.
Bakar: Podržava apsorpciju gvožđa i održava zdravlje vezivnog tkiva.
Jedna sveža šljiva sadrži samo 30 kalorija, dakle šljiva je niskokalorična voćka. To je idealno za one koji žele da održe zdravu težinu ili smanje unos kalorija.
Šljive imaju diuretski efekat, što znači da pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo je korisno za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem tečnosti i za one koji se bore sa celulitom.
Šljive su odličan izvor vlakana, što je važno za probavu, osećaj sitosti i regulaciju šećera u krvi.
Šljive su veoma ukusne i mogu se koristiti na različite načine: sveže, sušene, za sok, džem i naravno rakiju.
Šljivovica, tradicionalno alkoholno piće koje se pravi od fermentisanih i destilisanih šljiva
Mada ih već ima na pijacama i u prodavnicama, šljive se uglavnom u Srbiji beru krajem leta i početkom jeseni, obično krajem avgusta i početkom septembra. Rane sorte se koriste za jelo, dok se jesenje sorte koriste za preradu.
U našim područjima za preradu i zimnicu najčešće se uzgajaju sorte šljiva bistrica i Stanley. Šljiva bistrica je odlična za sušenje i pečenje rakije od šljiva.
Šljivovica se čuva u hrastovim buradima. Trebalo bi da ima najmanje 38 stepeni alkohola.
U svetu koji sve više teži zdravom životnom stilu, šljiva i njena esencija, šljivovica, podsećaju nas da uživanje u tradicionalnim vrednostima može biti i korisno i prijatno za naše telo i duh.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Komentari(0)