Idu "kao alva": Velika potražnja za sadnicama šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo, skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.
- Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada , dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije , kruške , maline kupine, lešnika , dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate, kažu za RINU u Institutu za voćarstvo u Čačku.
Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.
- Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale, kažu u Institutu.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
Čuvena šljiva požegača pred nestajenjem zbog klimatskih promena i bolesti: Stručnjak za voćarstvo otrkiva koje voće je još ugroženo, višnje doživljavaju novu slavu
Sve vidljivije klimatske promene, veliki uticaj imaju i na srpsku poljoprivredu. Neretko možemo čuti da je voće procvetalo kad mu vreme nije, mahom u kasnu jesen, da su u Šumadiji rodile banane, ili da je suša već treću godinu za redom uništila prinose u voćnjacima. Mnogi naučnici smatraju da su baš klimatske promene razlog što su pojedine stare sorte voća na putu ka nestajanju ili su potpuno nestale sa nekog područja.
Ističu da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i u martu temperature budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono što je u svakom slučaju nepoželjno jesu prolećni mrazevi.
Sledeće nedelje je najmračniji dan u godini: Mrak pada u 15:57 u Srbiji
U Srbiji 9. i 10. decembra Sunce zalazi u 15:57 – biće to dani najranijeg mraka ove zime i simbolični uvod u kratkodnevnicu.
Na svet je stigao na nesvakidašnji način, a sada je preslatki jednogodišnjak: Ovo je maleni Vuk kog je majka rodila u kolima na putu do bolnice
Pre godinu dana, tog prohladnog 6. decembra Srbiju je je obišla neobična, ali lepa vest. Maleni Vuk nije želeo da čeka i na svet je stigao u kolima na putu od Rače do Kragujevca dok je njegova mama Dragana žurila na porođaj.
Da li pravoslavni vernici treba da kite jelku ili samo badnjak? Sveštenik rešava dilemu koja muči mnoge
Da li je kićenje jelke u skladu sa pravoslavnim običajima? Sveštenik otkriva simboliku božićne jelke i objašnjava kako se ona savršeno uklapa sa badnjakom.
DAN KADA SE DEVOJKAMA OSTVARUJE NAJVEĆA ŽELJA: Uradite OVO i verujte – Sveta Ekaterina moli za vas!
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. veka.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Komentari(0)