PO STARINSKOM RECEPTU Knedle od šljiva, idealna poslastica savršenog ukusa!
Knedle od šljiva svi volimo, u Vojvodini ih zovu i gomboce. Kad prve šljive zamirišu, zamirišu i domovi na knedle od šljiva. U nastavku vam donosimo recept za ovaj preukusni dezert ali na način kako su ga pravile naše bake.
Za knedle:
500 g krompira
1 žumance
Možda vas zanima:
VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima
Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
Možda vas zanima:
VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima
Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
Možda vas zanima:
VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima
Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
30 g putera
malo soli
200 g brašna
Za posip:
150 g prezli
150 g šećera
80 g putera
I još:
9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema:
Testo: Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi. Ocediti vodu, izgnječiti ga i ostaviti da se prohladi. Dodati mekani puter, so, žumance. Potom postepeno dodavati brašno uz neprestano mešenje.
Testo treba da bude mekano i elastično. Testo rastanjiti na radnoj površini, debljine 5-7 mm i iseći na kvadrate 10×10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu kojoj ste odstranili košticu, zatim spojit testo i formirati knedlu.
Napravljene knedle stavljati na pobrašnjenu površinu. U dublju šerpu sipati vodu (malo više od pola) i kada provri spuštati knedle i kuvati oko 10 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih šupljikavom kašikom, stavljati u tiganj i uvaljati u smesu od prezli i šećera. Priprema prezli: Puter otopiti na laganoj vatri, zatim dodati prezle i kada se smesa sjedini pomeriti sa vatre i dodati šećer, promešati.
Prijatno!
Pročitajte još:
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)