VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima

Izvor: Trpeza

16:00

Gastronomija 0

Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo

knedle sa šljivama
Shutterstock

Sastojci:

1 kg belog krompira

1 jaje 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2 kašike ulja

malo soli

300 g oštrog brašna

20-ak šljiva 

200 g prezli

200 g šećera  

Priprema: 

Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite uzmite veličinu šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle koje ste propržili na malo ulja sa šećerom.

(Trpeza/Jelena Vukelić)

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Komentari(0)

Loading