Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

U pojedinim krajevima istočne Srbije i Homolja, kada bi porodica želela da izrazi zahvalnost zbog ispunjenog zaveta, ili obeleži godišnjicu smrti bliske osobe, pravila se posebna pogača – grobna pogača. Ona se nije služila za trpezom, nije se jela naglas, i nikad nije bila “obična”. Pravljena od brašna, crnog vina, bosiljka i bez kvasca, ova pogača je nosila u sebi simboliku pokajanja, poštovanja i veze sa onim koji više nije među živima. Veselin Čajkanović ovakve obredne obroke tumači kao oblik “tihe liturgije”, u kojoj narodna religija izražava zahvalnost ne rečima, već testom.
Kada se pogača pravi i kome se nosi
Pogača se priprema isključivo u dva slučaja:
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
- Kada se zavet ispuni – ako je neko ozdravio, žena začela posle godina čekanja, dete preživelo bolest.
- Na godišnjicu smrti – kao lična molitva, kada se ne pravi velika daća, već se samo nosi tiho na groblje.
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
Možda vas zanima:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Krv u vatri: Tajni običaj “prelivanja vatre” kojim su Srbi štitili dom od uroka
Zašto su naši preci gasili vatru posoljenom vodom, pljuvačkom i tišinom?
U oba slučaja, pogača se nosi “onome kome duguješ”.
Recept: Grobna pogača sa bosiljkom i vinom
Sastojci:
- 500 g belog brašna
- 150 ml crnog vina (ne zaslađenog)
- 2 kašike sušenog bosiljka
- 100 ml mlake vode
- prstohvat soli
Priprema:
Pomešati brašno, bosiljak i so. Dodavati postepeno crno vino i vodu, mešajući dok se ne dobije glatko testo. Ne dodaje se kvasac – pogača mora biti tvrđa i “ćutljiva”. Razvuče se rukom u oblik kruga, izbode viljuškom i peče na 200°C oko 25 minuta. Gotova je kad zamiriše na tamjan i vino.
Kako se koristi i deli
Pogača se nikada ne seče nožem – lomi se rukom. Nosila se na groblje umotana u platno i ostavljala na spomenik, ponekad uz malo vina ili vode. Ako se deli komšijama, uvek se daje tiho, bez zahvaljivanja: “Uzmi za pokojnog.” Onaj ko primi ne odgovara “hvala”, već: “Neka mu je laka zemlja.”
Simbolika sastojaka
- Bosiljak – biljka večnosti i smirenja, čuva dušu
- Crno vino – krv zaveta, znak da se “setio” onaj koji ostaje
- Bez kvasca – jer je duša već otišla, ne treba više da raste, već da se smiri
- Danas – izumrla praksa, ali snažna poruka
Grobna pogača se danas retko priprema – zamena su postni kolači i kupovna peciva. Ali u narodnoj religiji, pravi obred nije ono što se jede, već ono što se daje. A ova pogača, mirisna i tiha, ostaje jedan od poslednjih znakova narodne zahvalnosti – ne u rečima, već u mrvicama koje duša razume.

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.
Komentari(0)