IZ BAKINE KUHINJE Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva
Na pijacama se već mogu naći prve šljive, voće koje je jedan od simbola našeg naroda i zemlje. Pored čuvene šljivovice, koja je neprikosnovena, Srbi rado jedu ovu voćku i u svim drugim oblicima.
Nešto najlepše što možete okusiti posle napornog radnog dana i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva
Potrebno:
1 kg šljiva
1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
400 ml vode
2 kesice sode bikarbone
1 limun isečen na kolutove
1 kesica vanilin šećer
1 kesica limuntusa
Priprema:
Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.
Prijatno!
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
PRESOLILI STE KISELI KUPUS? Ne brinite, sve što vam je potebno je jedna namirnica koju treba da ubacite u bure
Bez brige, rešenje za suviše slan kiseli kupus postoji.
Komentari(0)