IZ BAKINE KUHINJE Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva
Na pijacama se već mogu naći prve šljive, voće koje je jedan od simbola našeg naroda i zemlje. Pored čuvene šljivovice, koja je neprikosnovena, Srbi rado jedu ovu voćku i u svim drugim oblicima.
Nešto najlepše što možete okusiti posle napornog radnog dana i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva
Potrebno:
1 kg šljiva
1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
400 ml vode
2 kesice sode bikarbone
1 limun isečen na kolutove
1 kesica vanilin šećer
1 kesica limuntusa
Priprema:
Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.
Prijatno!
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)