IZ BAKINE KUHINJE Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva
Na pijacama se već mogu naći prve šljive, voće koje je jedan od simbola našeg naroda i zemlje. Pored čuvene šljivovice, koja je neprikosnovena, Srbi rado jedu ovu voćku i u svim drugim oblicima.
Nešto najlepše što možete okusiti posle napornog radnog dana i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva
Potrebno:
1 kg šljiva
1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
400 ml vode
2 kesice sode bikarbone
1 limun isečen na kolutove
1 kesica vanilin šećer
1 kesica limuntusa
Priprema:
Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.
Prijatno!
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)
Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
Komentari(0)