VREME JE ZA: Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva, najbolji recept za ukus koji će oduševiti vaše goste
U srcu srpske tradicije, slatko od šljiva zauzima posebno mesto.
Kao simbol gostoprimstva već generacijama dočekuje drage goste u srpskim domovima. Servirano u kristalnim ili drugim ukrasnim činijicama, uz čašu hladne vode, slatko od šljiva nije samo poslastica, već i znak pažnje i topline domaćina. Pripremljeno od pažljivo biranih šljiva i kuvano do savršenstva, ono nosi u sebi miris leta i sećanje na stare, dobre običaje i naše pretke . Slatko je nešto najlepše što možete okusiti i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva
1 kg šljiva
1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
400 ml vode
2 kesice sode bikarbone
1 limun isečen na kolutove
1 kesica vanilin šećer
1 kesica limuntusa
Priprema:
Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.
Prijatno!
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)