VREME JE ZA: Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva, najbolji recept za ukus koji će oduševiti vaše goste

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

U srcu srpske tradicije, slatko od šljiva zauzima posebno mesto.

slatko od šljiva
Printscreen/Youtube

Kao simbol gostoprimstva već generacijama dočekuje drage goste u srpskim domovima. Servirano u kristalnim ili drugim ukrasnim činijicama, uz čašu hladne vode, slatko od šljiva nije samo poslastica, već i znak pažnje i topline domaćina. Pripremljeno od pažljivo biranih šljiva i kuvano do savršenstva, ono nosi u sebi miris leta i sećanje na stare, dobre običaje i naše pretke . Slatko je nešto najlepše što možete okusiti i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva

1 kg šljiva

1 kg šećera

Za potapanje šljiva:

400 ml vode

2 kesice sode bikarbone

1 limun isečen na kolutove

1 kesica vanilin šećer

1 kesica limuntusa

Priprema:

Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko  je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading