GOTOV JE ZA SAMO 20 MINUTA Napravite preukusan kolač koji će deca obožavati

Miloš Milenović

19:00

Gastronomija 0

Deca obožavaju da jedu najkremastije čokoladne kuglice sa orasima i keksom, ali neće moći da odbiju ni ove kocke sa orasima i čokoladom.

GOTOV JE ZA SAMO 20 MINUTA Napravite preukusan kolač koji će deca obožavati
Shutterstock

 

 

Sitne kolače redovno jedemo na slavama, ali ne morate da čekate neku posebnu priliku da ih napravite.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Deca obožavaju da jedu najkremastije čokoladne kuglice sa orasima i keksom, ali neće moći da odbiju ni ove kocke sa orasima i čokoladom.

Sitni, ukusni, jednostavni za pravljenje.

Ne treba vam više od dvadeset minuta, a uživaćete u njima više nego u bilo kojoj torti.

Recept i sastojci su ispred vas:

18 kašika vode

250 g mlevenog keksa

100 g čokolade

250 g šećera

100 g krupno seckanih oraha

210 g margarina

150 g mlevenih oraha

Ovo je način pripreme:

Šećer i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre i dodati margarin, mešati da se istopi. Sipati mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešati.

Dodati istopljenu čokoladu i dobro sjediniti u glatku smesu.

Sipati u manji pleh i viljuškom prošarati po površini.

Staviti u frižider da se stegne, pa iseći na kocke.

Uživajte u ovom kolaču.

Komentari(0)

Loading