OSIM NOVČIĆA, STAVITE JOŠ JEDNU STVAR Ovako se pravi božićna česnica po starom srpskom običaju
Pre ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.
![OSIM NOVČIĆA, STAVITE JOŠ JEDNU STVAR Ovako se pravi božićna česnica po starom srpskom običaju](/data/images/2022-01-06/18118_cesnicaa_f.png?timestamp=1704409200)
Česnica je ime dobila po rečima "čest, deo, sreća jer se lomi na delove i svakome daje po deo, po kome se i sreća proriče." Takođe, ima i simbolično značenje, jer podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.
Pre ručka se porodica okuplja oko stola i pogača se vrti 3 puta u krug, a onda se lomi. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.
Možda vas zanima:
![ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način](/data/images/2021-08-21/2088_shutterstock-312932852_f.jpg)
ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
![ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša](/data/images/2023-05-02/53474_kolac_f.png)
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Možda vas zanima:
![ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način](/data/images/2021-08-21/2088_shutterstock-312932852_f.jpg)
ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
![ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša](/data/images/2023-05-02/53474_kolac_f.png)
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Možda vas zanima:
![ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način](/data/images/2021-08-21/2088_shutterstock-312932852_f.jpg)
ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
![ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša](/data/images/2023-05-02/53474_kolac_f.png)
ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
Nakon toga, porodica se sprema da ruča, a obično je za ručak pečenica. A tradicija je i da se za vreme božićnih praznika posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.
Evo i starog tradicionalnog recepta za božićnu česnicu:
Sastojci:
- 1 kg brašna,
- 2 kašike masti
- so,
- mlaka voda
Priprema:
U česnicu se ne stavlja kvasac. Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se mast, posoli se i nalije mlakom vodom, pa se zamesi testo da nije ni suviše mekano, a ni suviše tvrdo. Testo se dobro izmesi, dok ne počnu po testu da izbijaju mehurići. Onda se pokrije i ostavi da se malo odmori. Nakon toga je oblikujte kao pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito... Ušuškajte testom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.
Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju. Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamesiti tvrđe, presno testo od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hleb. Po želji, od presnog testa napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)