Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa od koprive
Shutterstock

Zašto baš kopriva?

Na selu se govorilo da „proleće bez koprive nije pravo proleće“. Mladi listovi prepuni su gvožđa, vitamina C i minerala, pa su se smatrali prirodnim lekom protiv malaksalosti i proljećnog umora. Kopriva se brala pažljivo, u rukavicama, a birali su se tek iznikli, meki vrhovi.

Kako se pripremalo varivo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Varivo od koprive spremalo se jednostavno – mladi listovi se obare, a zatim krčkaju sa lukom, šargarepom i krompirom. Domaćice bi često dodavale pirinač ili kukuruzno brašno da jelo bude gušće. Na kraju se prelivalo sa malo pavlake ili mleka, a u postu se jelo samo sa hlebom i lukom.

kopriva Shutterstock
 

Recept za varivo od koprive

  • 300 g mladih listova koprive

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 šargarepe

  • 2 krompira

  • 2 kašike pirinča (po želji)

  • so, biber, ulje

Kopriva se najpre kratko obari i sitno isecka. Na ulju se proprži luk i šargarepa, doda krompir isečen na kockice, pa se sve prelije vodom. Kada povrće omekša, ubacuje se kopriva i pirinač, i kuva još 15 minuta. Poslužuje se toplo, uz domaći hleb ili kašiku kiselog mleka.

Simbol zdravlja i jednostavnosti

Varivo od koprive bilo je jelo koje je pokazivalo mudrost naših predaka – da se i od najskromnije biljke može napraviti hranljiv i ukusan obrok. Danas, u vremenu kada se sve više vraćamo prirodi i zdravoj ishrani, ovaj recept dobija novi život, podsećajući nas na snagu tradicije i darove koje nam pruža bašta.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading