Recept za starinski podvarak
Podvarak je kao i prebranac idealan u kombinaciji sa mesom.
Nema osobe koja ne obožava ovo tradicionalno jelo.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa (do 2 kg)
Možda vas zanima:
Starinsko jelo koje ćete pojesti sa uživanjem: Uspeva svim domaćicama, a sprema se veoma jednostavno
Ispratite sve korake i napravićete najukusnije jelo.
Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
Možda vas zanima:
Starinsko jelo koje ćete pojesti sa uživanjem: Uspeva svim domaćicama, a sprema se veoma jednostavno
Ispratite sve korake i napravićete najukusnije jelo.
Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
Možda vas zanima:
Starinsko jelo koje ćete pojesti sa uživanjem: Uspeva svim domaćicama, a sprema se veoma jednostavno
Ispratite sve korake i napravićete najukusnije jelo.
Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
1 glavica crnog luka
150 ml masti slanina
suvo meso
ćuretina (mogu i kremenadle, piletina)
mljeveni biber
lovorov list
Priprema:
Isijecite kupus na sitne komade (malo krupnije nego za salatu), malo ga properite i ocijedite.
Zagrijte mast, pa na njemu izdinstajte sitno sjeckane luk i slaninu.
Ovome dodajte i dobro oprano sirovo meso i sve zajedno krčkajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i sve zajedno pržite još 15 minuta.
Izdinstanu smjesu začinite biberom po ukusu i lovorovim listom, a zatim je stavite u glinenu posudu (ili vatrostalnu ako nemate glinenu).
Komade slanine poređajte po kupusu, nalijte malo vode i zapecite u rerni na 200 stepeni.
Pecite ga dok kupus ne omekša (oko 1 i po sat ili 2h).
Najbolje je da podvarak servirate sa projom ili krompirom (pečenim ili kuvanim).
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)