Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni

15:00

Gastronomija 0

Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.

Izaberite vrstu luka prema jelu koje spremate: Uz koju hranu ide beli, a uz koju crni
Shutterstock

Crni luk se najčešće koristi za pripremu kuvanih jela, ima najjači ukus u odnosu na ostale vrste, pa je zato najbolji izbor za većinu jela. Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidansima.

Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima. U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk jer je bogat vitaminima K i C.

luk Shutterstock
 

Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili za salate i sosove za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komentari(0)

Loading