OVA 2 SLATKIŠA OBOŽAVALA JE CELA JUGOSLAVIJA Brzo se prave, ne treba vam mnogo novca, a ukus vraća u detinjstvo
Ova dva kolača su često pravile naše babe i mame i bili su omiljeni slatkiši u mnogim kućama širom Jugoslavije.

Baš za urmašice i tulumbe mnogi od nas kažu da ih vraćaju u detinjstvo! Ova dva kolača su često pravile naše babe i mame i bili su omiljeni slatkiši u mnogim kućama širom Jugoslavije.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.

Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Možda vas zanima:

Vrhunski recept na čaše za najukusnije urmašice: Fantastična poslastica za svaku priliku i svako slavlje
Vrhunski recept na čaše za omiljene urmašice sa mlevenim keksom

SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Oduševićete se ovim receptom.
Urmašice
Sastojci:
- 250 g putera (sobna temperatura)
- 1 jaje
- kašika praška za pecivo
- 1 čaša jogurta
- oko pola kilograma oštrog brašna
Za sirup:
- 650 g šećera
- pola litre vode
- 1 limun

Priprema:
Dobro umutite puter, jaja i jogurt, dodajte prašak za pecivo i brašno postepeno. Umesite testo i pravite loptice veličine oraha, istanjite. Rende na hrapavoj strani pospite brašnom, po njemu rastanjite testo i formirajte urmašice. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C dok oko 45 minita, tj. dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se urmašice peku, pripremite sirup. Pomešajte vodu i šećer, kuvajte. Dodajte limun isečen na kolutove i kada sirup počne da vri, kuvajte još 3 minuta.
Bitno je da prelijete urmašice dok su vruće, hladnim sirupom.
Tulumbe
Sastojci:
- 250 g brašna
- kašika šećera
- 5 jaja
- 400 ml vode
- 100 ml ulja + ulje za prženje
Sirup:
- 900 g šećera
- pola litre ml vode
- 1 limun isečen na kolitove
Priprema:
Predlažemo da napravite prvo sirup, jer je potrebno da bude skorz hladan da biste prelili tulumbe.
Pomešajte šećer i vodu, kuvajte dok ne provri i dodajte kolutove limuna. Kuvajte još par minuta, skinite sa ringle i sačekajte da se skroz ohladi.
U šerpu staviti vodu, ulje, šećer i kuvajte dok ne provri. Skloniti sa ringle, pa stavite polako brašno uz stalno mešanje čom dok smesa ne postane čvrsta. Kada se testo prohladi, dodajte jedno po jedno jaje uz stalno mešanje, najbolje mikserom.
Ovom smesom napunite špric za tulumbe i pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Iskusne domaćice savetuju da je najbolje da ih spuštate u hladno ulje i polako da se prže i tako svaka tura.
Kad su gotove vrele tulumbe odmah potopite u sirup i pustite ih da odstoje.

OVA POSNA MOSKVA TORTA JE TEŠKA 5 KILOGRAMA, A TEK DA VIDITE KOLIKO JE BOGATA: Vraća čak i izgubljeno ČULO UKUSA
Torta je bogata i teška oko 5 kg

Čorba od jagnjetine – planinski specijalitet Peštera koji greje dušu
Na prostranstvima Pešterske visoravni, gde su zime oštre, a proleća kratka, kuhinja je oduvek bila oslonjena na ono što priroda i stočarstvo pružaju. Među jelima koja su opstala vekovima posebno mesto zauzima čorba od jagnjetine – gusta, mirisna i snažna, spremana da greje i okrepi.

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome
Komentari(0)