OVA 2 SLATKIŠA OBOŽAVALA JE CELA JUGOSLAVIJA Brzo se prave, ne treba vam mnogo novca, a ukus vraća u detinjstvo
Ova dva kolača su često pravile naše babe i mame i bili su omiljeni slatkiši u mnogim kućama širom Jugoslavije.
Baš za urmašice i tulumbe mnogi od nas kažu da ih vraćaju u detinjstvo! Ova dva kolača su često pravile naše babe i mame i bili su omiljeni slatkiši u mnogim kućama širom Jugoslavije.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Sigurno će ih svi ukućani obožavati.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Sigurno će ih svi ukućani obožavati.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Sigurno će ih svi ukućani obožavati.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Sigurno će ih svi ukućani obožavati.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
SLATKE I SOČNE, PO RECEPTU NAŠIH BAKA Napravite slatkiš koji su u Jugoslaviji svi obožavali (VIDEO)
Sigurno će ih svi ukućani obožavati.
Urmašice
Sastojci:
- 250 g putera (sobna temperatura)
- 1 jaje
- kašika praška za pecivo
- 1 čaša jogurta
- oko pola kilograma oštrog brašna
Za sirup:
- 650 g šećera
- pola litre vode
- 1 limun
Priprema:
Dobro umutite puter, jaja i jogurt, dodajte prašak za pecivo i brašno postepeno. Umesite testo i pravite loptice veličine oraha, istanjite. Rende na hrapavoj strani pospite brašnom, po njemu rastanjite testo i formirajte urmašice. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C dok oko 45 minita, tj. dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se urmašice peku, pripremite sirup. Pomešajte vodu i šećer, kuvajte. Dodajte limun isečen na kolutove i kada sirup počne da vri, kuvajte još 3 minuta.
Bitno je da prelijete urmašice dok su vruće, hladnim sirupom.
Tulumbe
Sastojci:
- 250 g brašna
- kašika šećera
- 5 jaja
- 400 ml vode
- 100 ml ulja + ulje za prženje
Sirup:
- 900 g šećera
- pola litre ml vode
- 1 limun isečen na kolitove
Predlažemo da napravite prvo sirup, jer je potrebno da bude skorz hladan da biste prelili tulumbe.
Pomešajte šećer i vodu, kuvajte dok ne provri i dodajte kolutove limuna. Kuvajte još par minuta, skinite sa ringle i sačekajte da se skroz ohladi.
U šerpu staviti vodu, ulje, šećer i kuvajte dok ne provri. Skloniti sa ringle, pa stavite polako brašno uz stalno mešanje čom dok smesa ne postane čvrsta. Kada se testo prohladi, dodajte jedno po jedno jaje uz stalno mešanje, najbolje mikserom.
Ovom smesom napunite špric za tulumbe i pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Iskusne domaćice savetuju da je najbolje da ih spuštate u hladno ulje i polako da se prže i tako svaka tura.
Kad su gotove vrele tulumbe odmah potopite u sirup i pustite ih da odstoje.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
Komentari(0)