Otkrio čuveni kuvar: Kako da bez zaprške zgusnete grašak, samo dodajte jedan sastojak u jelo

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Tajni sastojak koji mu daje poseban šmek.

Otkrio čuveni kuvar: Kako da bez zaprške zgusnete grašak, samo dodajte jedan sastojak u jelo
Shutterstock

Grašak je lagan za stomak, zdrav i ukusan, a nije vam potrebna nikakva posebna kulinarska veština da biste ga skuvali.

Tajni sastojak koji mu daje poseban šmek i čini ga gušćim nego inače jeste mirođija.

Sastojci:

500 g graška

Možda vas zanima:

500 g svinjskog mesa (može i piletina)

Možda vas zanima:

1 crni luk

Možda vas zanima:

1 praziluk (po želji)

Možda vas zanima:

1 šargarepa

Možda vas zanima:

1 krompir

Možda vas zanima:

3 čena belog luka

Možda vas zanima:

1 kesica instant krem čorbe od graška

Možda vas zanima:

suvi biljni začin, biber

Možda vas zanima:

1 kašičica slatke mlevene paprike

Možda vas zanima:

malo mirođije

Možda vas zanima:

2 kašike kečapa

Možda vas zanima:

1 kašičica suvog vlašca (po želji)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Propržite iseckan crni luk i praziluk i posolite. Dodajte meso iseckano na kockice. Začinite suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite, možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.

Kada se meso malo upržilo, ubacite sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promešajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte vodom.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri.

Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuvajte otprilike 30-45 minuta.

Prijatno!

(Krstarica)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading