Biljke vole muziku: Grašak voli hevi metal, a paradajz ženski glas

Da vas neko vidi kako pevate svojim biljkama dok ih zalivate, verovatno bi se zapitali da li ste dobro.

paradajz
Shutterstock

Međutim, ono što oni ne znaju, a vi ćete upravo saznati, jeste da pojedina istraživanja pokazuju da muzika ima fantastičan uticaj na biljke.

U studiji od pre nekoliko godina, Mi-Jeong Jeong iz Nacionalnog instituta za poljoprivrednu biotehnologiju u Suvonu, Južna Koreja, i njegove kolege su tvrdili da su identifikovali biljne gene koji mogu da čuju i reaguju na muziku, nakon što su sproveli test u kojem je korišćen pirinač. i Betovenove kompozicije.

U manje naučnoj, ali podjednako fascinantnoj studiji koju je 2009. sprovela ekipa emisije Mitbasters (Mythbusters), proučavana je veza između muzike i biljaka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom tih mesec dana koliko je trajao eksperiment, grašak je “slušao” hevi metal i klasičnu muziku u odvojenim staklenicima. Druge biljke su bile izložene običnom govoru i lepim rečima, prenosi Krstarica.

Na kraju eksperimenta, najviše je napredovao grašak koji je slušao hevi metal.

Biljke vole muziku: Grašak voli hevi metal, a paradajz ženski glas Shutterstock
 

Studija iz 2014. koju je sproveo Univerzitet Osmanija u Hajderabadu u Indiji izložila je 30 ruža indijskoj klasičnoj muzici, vedskim pesmama, zapadnoj klasičnoj muzici i rok muzici.

Eksperiment je trajao 60 dana, a glavni cilj je bio da se utvrdi kako muzika utiče na biljke.

Rezultati su pokazali da su ruže koje su bile podvrgnute vedskim pesmama i indijskoj klasičnoj muzici daleko nadmašile po svom rastu i cvatu biljke koje su bile izložene drugim vrstama muzike.

Još jedno istraživanje na ovu temu, sprovedeno je iste, 2014. godine.

Naučnici Hajdi Apel i Reks Kokroft sa Univerziteta u Misuriju otkrili su da male biljke gorušice reaguju na zvučne vibracije.

Isto tako, Kraljevsko hortikulturno društvo je otkrilo da paradajz povoljno reaguje na ženske glasove, nakon što je slušao volontere koji su mu čitali tokom razdoblja od 30 dana.

U studiji su učestvovali i muškarci, ali biljke koje su bile izložene njihovom glasu nisu pokazale naročitu reakciju.

Pojedini naučnici tvrde da biljke zapravo reaguju na vibracije koje stvara ljudski glas. Sa druge strane, neki tvrde da su ove studije manjkave i da ne dokazuju ništa, piše Krstarica.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading