NEMA BOLJEG U SRPSKIM KRAJEVIMA Ovaj zlatiborski specijalitet svi traže
U malim drvenim kućicama se odvija čitav proces sirenja i kajmačenja
Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da zlatiborski specijaliteti budu pravi raj za sve gurmane.
Upravo tada, na scenu stupaju neprevaziđeni i raznovrsni zlatiborski specijaliteti.
1. Zlatiborski sir i kajmak
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Možda vas zanima:

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Tamo gde vreme stane: Zašto se u Gostilju osećate kao da ste ušli u bajku
U Gostilju, malom selu na padinama Zlatibora, dani su mekani kao jutarnja magla, a mirisi iz furune i žubor vodopada stvaraju osećaj da ste zakoračili u svet gde se srce odmara i duša puni.
Verovatno prvu asocijaciju na zlatiborsku kuhinju predstavljaju tamošnji sir i kajmak. Pripremani prema oprobanim tehnikama sirenja i kajmačenja koje se prenose sa kolena na koleno, zlatiborski sir i kajmak predstavljaju vrhunske kulinarske užitke. Ovi zlatiborski specijaliteti ukazuju i svedoče o privrednom usmerenju ovoga kraja ka stočarstvu, i značaju koje mleko i mlečni proizvodi imaju za svako seosko domaćinstvo.
Priča o siru i kajmaku nas odvodi do kućice sa druge strane brda, gde živi zlatiborska domaćica, gospođa Miljanka, koja nas uvodi u veštinu pravljenja sira i kajmaka. Odmah primećujemo male drvene kućice, odvojene od onih u kojima se stanuje, u kojima se odvija čitav proces sirenja i kajmačenja.
Ove kućiće se zovu mlakari, poseduje ih svako seosko domaćinstvo i predstavljaju obavezan deo pokućnice. Tajna mlakara se sastoji u adekvatnoj izolaciji, kao i sanitarnoj funkciji ovih prostorija, jer su njima pristup imale isključivo domaćice, dok je ostatak porodice držan dalje od mlekara.
2. KOMPLET LEPINJA
Komplet lepinja je autentičan specijalitet ovoga kraja nastao neprevaziđenom kombinacijom mladog zlatiborskog kajmaka, jaja i pretopa, što u skoru daje fantastičan kulinarski doživljaj. Uz ovu lepinju najbolje se uklapa domaće kiselo mleko koje upotpunjuje kulinarski doživljaj.
Priča o komplet lepinji nas zatiče u kafani „Krčma kod Zore“ na Borovoj Glavi, najpoznatijoj kafanskoj četvrti ove planine, koja se nalazi na 12 kilometara od centra Zlatibora, u pravcu Nove Varoši i Primorja.
3. PRŠUTA
Foto: Rina
Među domaćim specijalitetima koji se prave na Zlatiboru posebno mesto zauzima svinjska pršuta. Ovaj suhomesnati specijalitet za svoj fantastičan ukus može da zahvali zlatiborskim domaćinima koji su do savršenstva doveli veštinu sušenja mesa metodom dimljenja.
Pršuta se dobija tako što se najkvalitetniji delovi svinjskog mesa iz predela kičme dime oko petnaest dana, na vatri od bukovih drva u specijalnim prostorijama – sušarama.
Ako stvarno želite da proniknete u tajnu zlatiborske pršute, i probate ono najbolje što nudi ovaj suhomesnati specijalitet, potrebno je da posetite zlatiborsko selo Mačkat. Mačkat se nalazi na 10 kilometara od centra Zlatibora u pravcu Užica, i u njemu se pravi najbolja pršuta ovoga kraja.
Da je Mačkat zapravo selo pršute najboje govori činjenica da se ovde svake godine održava „Pršutijada“, koju poseti na desetine hiljada ljubitelja pršute i drugih suhomesnatih proizvoda.
4. LJUBIŠKA PASTRMKA
Ono što je Mačkat za pršutu, to je selo Ljubiš za pastrmku. Selo Ljubiš se nalazi na 10 kilometara udaljenosti od Vodica, a do njega se dolazi lokalnim putem. Ako idete iz centra Zlatibora, potrebno je da na Vodicama skrenete desno sa magistralnog puta, nastavite 15-ak metara nizbrdo, pa okrenete levo lokalnim putem.
Koliko Ljubišu znači pastrmka govori najbolje činjenica da se u ovom selu svakog leta održava manifestacija „Dani ljubiške pastrmke“ koja privlači veliku pažnju i ima veliki broj posetilaca. Kada sam probao ljubišku pastrmku shvatio sam zbog čega je to tako, a naročito u svetlu činjenice da se tokom ove manifestacije pastrmka deli potpuno besplatno.
U Ljubišu pastrmku možete jesti na više mesta, ali vam iz ličnog iskustva preporučujem kafanu „Pećinar“, u centru sela. Sadašnji vlasnici ove kafane, su zapravo četvrta generacija familije Pećinar koja drži ovu kafanu i pronosi slavu o ljubiškoj pastrmci širom zemlje, a bogami i regiona.
5. JAGNJEĆE PEČENJE
Iako zlatiborski kulinari ne polažu ekskluzivna prava na pripremu jagnjećeg pečenja, za razliku od komplet lepinje, neporeciva je istina da se na Zlatiboru jede najbolja jagnjetina. Pogodni klimatski uslovi ovog podneblja, pašnjaci bogati raznovrsnim biljnim vrstama, kao i tradicionalan način pripreme – na ražnju, čine da jagnjeće pečenje na ovoj planini ima prepoznatljiv ukus.

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.
Dodajte samo jedan sastojak u kačamak i biće neodoljiv: Za ovaj trik treba da zna svaka domaćica
Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući.

Neodoljiva proja bez jaja: Ukus osvaja i svaki zalogaj je uživanje, nema promašaja sa ovim receptom
Proja je mnogima omiljeno jelo.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?

Jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa! Napravite višegradski kupus po receptu koji su Jovanka i Tito obožavali
I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala
Komentari(0)