14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...

U utorak, 14. januara, na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Svetog Vasilija i Mali Božić, običaj nalaže da se na trpezi nađe obredni kolač vasilica. Vasilica se razlikuje od božićne pogače česnice, u nju se ne stavlja novčić, a njena priprema, ali i ime razlikuju se od kraja do kraja zemlje.
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!
Možda vas zanima:

Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik

Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:

Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik

Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:

Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik

Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.
Mi vam donosimo jednostavan i najustaljeniji recept za vasilicu!
Potrebni sastojci:
20g kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kg brašna
1 kašičica soli
pola litra tople vode
50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)