14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
U utorak, 14. januara, na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Svetog Vasilija i Mali Božić, običaj nalaže da se na trpezi nađe obredni kolač vasilica. Vasilica se razlikuje od božićne pogače česnice, u nju se ne stavlja novčić, a njena priprema, ali i ime razlikuju se od kraja do kraja zemlje.
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.
Mi vam donosimo jednostavan i najustaljeniji recept za vasilicu!
Potrebni sastojci:
20g kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kg brašna
1 kašičica soli
pola litra tople vode
50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.
Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu
Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu
Saznajte kako se pravi posna sarma koja se ne raspada uz jedan trik. Otkrivamo tajni sastojak koji menja meso i drži svaki smotuljak čvrsto.
Mnoge domaćice izbegavaju da spremaju posnu sarmu jer se fil često rasipa, a listovi kupusa deluju prazno bez mesa.
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Komentari(0)