14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
U utorak, 14. januara, na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Svetog Vasilija i Mali Božić, običaj nalaže da se na trpezi nađe obredni kolač vasilica. Vasilica se razlikuje od božićne pogače česnice, u nju se ne stavlja novčić, a njena priprema, ali i ime razlikuju se od kraja do kraja zemlje.
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
Ove stvari nikako ne smete raditi na Mali Božić: Veruje se da donose nesreću u dom i da će vam cela godina biti baksuzna
Pravoslavni vernici 14. januara obeležavaju Mali Božić, praznik za koji se vezuje važan običaj za razbijanje malera i teranja loše energije.
I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.
Mi vam donosimo jednostavan i najustaljeniji recept za vasilicu!
Potrebni sastojci:
20g kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kg brašna
1 kašičica soli
pola litra tople vode
50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)