14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..

Izvor: Teodora Tojagić

14:00

Gastronomija 0

Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...

vasilica
Shutterstock

U utorak, 14. januara, na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Svetog Vasilija i Mali Božić, običaj nalaže da se na trpezi nađe obredni kolač vasilica. Vasilica se razlikuje od božićne pogače česnice, u nju se ne stavlja novčić, a njena priprema, ali i ime razlikuju se od kraja do kraja zemlje.

Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...

Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.

Mi vam donosimo jednostavan i najustaljeniji recept za vasilicu!

Potrebni sastojci:

20g kvasca

1/2 kašičice šećera

1 kg brašna

1 kašičica soli

pola litra tople vode

50 ml ulja

Priprema:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading