DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA

17:00

Gastronomija 0

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !

DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Shutterstock

Obredni hlebovi zauzimaju veoma važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i neizostavan su deo obeležavanja najvažnijih praznika, pa je to slučaj i sa prvom danom u godini! Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva i dalje prati julijanski, pa se na prelazu sa 13. na 14. januar proslavlja Mali Božić, odnosno "srpska Nova godina".

To za domaćice znači da 14. januara izjutra prave – vasilicu, posebnu novogodišnju česnicu.

Nazvan vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.


Ako preferirate slatku varijantu idealno je da ih prelijete medom, a u narodu se one šaraju tako što se napravi manji snop od slame, pa se ona veže crvenim koncem i vrhovima se testo bocka praveći od rupica oblik krsta.

Predstavljamo vam jedan jednostavan recept za pripremu:

Sastojci:

  • 20g kvasca
  • 1/2 kafene kašičice šećera
  • 1 Kg brašna
  • 1 kašičica soli
  • 500 ml tople vode
  • 50 ml ulja

Priprema:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste  – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.

Komentari(0)

Loading