DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
![DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA](/data/images/2023-05-29/55853_shutterstock-1326378218_f.jpg?timestamp=1705014000)
Obredni hlebovi zauzimaju veoma važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i neizostavan su deo obeležavanja najvažnijih praznika, pa je to slučaj i sa prvom danom u godini! Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva i dalje prati julijanski, pa se na prelazu sa 13. na 14. januar proslavlja Mali Božić, odnosno "srpska Nova godina".
To za domaćice znači da 14. januara izjutra prave – vasilicu, posebnu novogodišnju česnicu.
Nazvan vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...
Možda vas zanima:
![vasilica](/data/images/2024-01-13/73754_625335-shutterstock-1586383351-f_f.jpg)
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
![Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)](/data/images/2023-04-13/51564_mafini-shutterstock-123333550_f.jpg)
Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite
Možda vas zanima:
![vasilica](/data/images/2024-01-13/73754_625335-shutterstock-1586383351-f_f.jpg)
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
![Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)](/data/images/2023-04-13/51564_mafini-shutterstock-123333550_f.jpg)
Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite
Možda vas zanima:
![vasilica](/data/images/2024-01-13/73754_625335-shutterstock-1586383351-f_f.jpg)
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
![Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)](/data/images/2023-04-13/51564_mafini-shutterstock-123333550_f.jpg)
Divna poslastica sa pudingom i piškotama: Brz i jednostavan recept (VIDEO)
Isprobajte recept za poslasticu sa kojom ne možete da pogrešite
Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.
Predstavljamo vam jedan jednostavan recept za pripremu:
Sastojci:
- 20g kvasca
- 1/2 kafene kašičice šećera
- 1 Kg brašna
- 1 kašičica soli
- 500 ml tople vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)