DOMAĆICE, DA LI STE SPREMNE? Priprema vasilice drevni srpski običaj - a evo i jednog RECEPTA
Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb – Vasilica !
Obredni hlebovi zauzimaju veoma važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i neizostavan su deo obeležavanja najvažnijih praznika, pa je to slučaj i sa prvom danom u godini! Iako se služimo gregorijanskim kalendarom, Srpska pravoslavna crkva i dalje prati julijanski, pa se na prelazu sa 13. na 14. januar proslavlja Mali Božić, odnosno "srpska Nova godina".
To za domaćice znači da 14. januara izjutra prave – vasilicu, posebnu novogodišnju česnicu.
Nazvan vasilica jer se tog datuma proslavlja i spomen na Sv. Vasilija Velikog, ova pogača se u različitim delovima Srbije zove još i vasuljica, maslenica, papuljica, baranica, paprenica, grudvanica...
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Možda vas zanima:
Danas, na Mali Božić, jednu stvar čim ustanete morate da uradite! Običaj za veliki praznik je strog, veruje se da će vas pratiti...
Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik
14. januara, na Mali Božić, se pravi POGAČA ZA SREĆU - VASILICA, a ovo je najprostiji recept! Ako je ukrstite dobro, prizvali ste..
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Za pripremu vasilica može da se koristi i kiselo i lisnato testo, a u nekim krajevima priprema se čak i proja.
Ako preferirate slatku varijantu idealno je da ih prelijete medom, a u narodu se one šaraju tako što se napravi manji snop od slame, pa se ona veže crvenim koncem i vrhovima se testo bocka praveći od rupica oblik krsta.
Predstavljamo vam jedan jednostavan recept za pripremu:
Sastojci:
- 20g kvasca
- 1/2 kafene kašičice šećera
- 1 Kg brašna
- 1 kašičica soli
- 500 ml tople vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Komentari(0)