Saznajte kako se pravi posna sarma koja se ne raspada uz jedan trik. Otkrivamo tajni sastojak koji menja meso i drži svaki smotuljak čvrsto.

Jadranko Žugić

13:00

Gastronomija 0

Mnoge domaćice izbegavaju da spremaju posnu sarmu jer se fil često rasipa, a listovi kupusa deluju prazno bez mesa.

posna sarma
Shutterstock

Problem obično nastaje zbog previše pirinča koji nema šta da poveže u jedinstvenu smesu. Ipak, posna sarma koja se ne raspada može se napraviti vrlo lako ako se u nadev doda jedan specifičan element koji simulira masnoću i gustinu mesnog fila.

Rešenje je u teksturi, a ne u količini pirinča

Glavna tajna čvrstog fila krije se u kombinaciji mlevenih oraha i sitnih ovsenih pahuljica. Dok pirinač samo bubri, orasi daju potrebnu težinu i bogat ukus. S druge strane, ovsene pahuljice potopljene u malo vrele vode ispuštaju prirodni skrob koji deluje kao vezivo, držeći sve sastojke čvrsto uz list kupusa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj trik osigurava da svaki smotuljak ostane ceo čak i nakon nekoliko sati krčkanja. Kada se sarma ohladi i stegne, može se seći bez straha da će se sadržaj prosuti po tanjiru. Provereno radi, a ukus je toliko bogat da niko neće primetiti nedostatak mesa.

Priprema nadeva koji se ne rasipa

Za dobru sarmu osnova je ozbiljna količina crnog luka. Potrebno je izdinstati bar tri ili četiri glavice na dosta ulja dok potpuno ne omekšaju. U to se dodaje rendana šargarepa i obavezno malo korena celera radi jače arome. Tek kada povrće postane kašasto, dodaje se pirinač koji treba samo kratko zastakliti.

U tu smesu umešajte šolju mlevenih oraha i dve kašike nabubrelih ovsenih pahuljica. Od začina su obavezni so, biber i kašičica dimljene paprike. Upravo taj začin daje onaj prepoznatljiv šmek koji posna sarma koja se ne raspada mora da ima da bi parirala onoj mrsnoj.

Pravilno ređanje za maksimalnu čvrstinu

Kod motanja je važno odstraniti onaj tvrdi, srednji deo sa lista kupusa kako bi se on lakše savijao. Fil ne treba pretrpavati; jedna puna kašika je sasvim dovoljno. Sarme se u šerpu ređaju uspravno i gusto, jedna uz drugu, jer tako fizički sprečavaju jedna drugu da se odmotaju tokom ključanja.

Nalijte sarmu vodom u kojoj je razmućena kašika ajvara i obavezno je pritisnite težim tanjirom odozgo. Krčkanje na tihoj vatri, bez naglog ključanja, ključ je uspeha. Na ovaj način dobijena posna sarma koja se ne raspada biće hit na svakoj posnoj trpezi, bilo da je reč o slavi ili Badnjoj večeri.

Komentari(0)

Loading