Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu
Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu
Osnovne informacije:
Kuhinja: Balkanska / Posna poslastica
Vreme pripreme: 25–30 minuta
Vreme hlađenja: minimum 4 sata (idealno preko noći)
Ukupno vreme: oko 4 h 30 min
Porcija: 12–16 kocki
Kalorije: oko 220–280 kcal po kocki
Težina pripreme: Srednje zahtevno
Sastojci za fil:
300 g biljnog šlaga u prahu
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Možda vas zanima:
KOLAČ KOJI GENERACIJE OBOŽAVAJU Mnogo je načina, ali uz ovaj recept napravi najukusniju domaću šampitu, bolju nego u poslastičarnici
Evo kako napraviti pravu šampionu.
"NEMA HLEBA, DAJTE IM KOLAČA" Šampita je desert kome retko ko može da odoli, a vi izvolite (RECEPT/VIDEO)
Naravno, ovaj desert nam je došao od Turaka, a evo i originalnog poslastičarskog recepta
Za podlogu:
300 g mlevenog posnog keksa
po potrebi malo biljnog mleka ili vode da se masa poveže
Priprema:
1. Priprema podloge
U posudu staviti mleveni keks i dodati malo biljnog mleka ili vode, tek toliko da se masa sjedini i može da se utisne u kalup.
Dobro sabiti podlogu na dno pleha i ostaviti sa strane dok pripremaš fil.
2. Aktiviranje želatina
U manju posudu sipati 15 kašika vruće vode i umešati želatin.
Ostaviti par minuta da nabubri, zatim ga lagano zagrejati (ne sme da provri!) da postane potpuno tečan i gladak.
3. Umutiti šlag
Biljni šlag umutiti sa 800 ml hladnog biljnog mleka.
Mutiti duže nego obično, dok masa ne postane vrlo čvrsta i prozračna.
4. Ugradnja šećera i želatina
Kada je šlag dovoljno čvrst, postepeno dodavati šećer, miksajući sve vreme.
Na kraju sipati otopljeni želatin u tankom mlazu, neprestano miksajući da se lepo rasporedi i učvrsti fil.
5. Formiranje kolača
Dobijenu penastu kremu izliti preko pripremljene podloge od keksa.
Poravnati špatulom da površina bude ravna kao na slici.
6. Završni sloj
Rendati čokoladu preko fila ili otopiti posnu čokoladu i preliti je preko hladnog kolača.
Ako radiš glazuru, ostavi je da se stegne pre sečenja.
7. Hlađenje
Kolač mora stajati minimum 4 sata u frižideru (idealno preko noći).
Tek tada se lepo seče u čiste, visoke kocke.
Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu
Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu
Saznajte kako se pravi posna sarma koja se ne raspada uz jedan trik. Otkrivamo tajni sastojak koji menja meso i drži svaki smotuljak čvrsto.
Mnoge domaćice izbegavaju da spremaju posnu sarmu jer se fil često rasipa, a listovi kupusa deluju prazno bez mesa.
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Komentari(0)