Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu

Teodora Tojagić

17:00

Gastronomija 0

Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu

šampita
Shutterstock

Osnovne informacije:

Kuhinja: Balkanska / Posna poslastica
Vreme pripreme: 25–30 minuta
Vreme hlađenja: minimum 4 sata (idealno preko noći)
Ukupno vreme: oko 4 h 30 min
Porcija: 12–16 kocki 
Kalorije: oko 220–280 kcal po kocki
Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci za fil:

300 g biljnog šlaga u prahu

Možda vas zanima:

350 g šećera

Možda vas zanima:

800 ml biljnog mleka (sojinog, bademovog ili kokosovog)

Možda vas zanima:

30 g posnog želatina

Možda vas zanima:

15 kašika tople vode (za aktiviranje želatina)

Možda vas zanima:

posna čokolada za posipanje ili glazuru

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za podlogu:

300 g mlevenog posnog keksa
po potrebi malo biljnog mleka ili vode da se masa poveže

Priprema:

1. Priprema podloge
U posudu staviti mleveni keks i dodati malo biljnog mleka ili vode, tek toliko da se masa sjedini i može da se utisne u kalup.
Dobro sabiti podlogu na dno pleha i ostaviti sa strane dok pripremaš fil.

2. Aktiviranje želatina
U manju posudu sipati 15 kašika vruće vode i umešati želatin.
Ostaviti par minuta da nabubri, zatim ga lagano zagrejati (ne sme da provri!) da postane potpuno tečan i gladak.

3. Umutiti šlag
Biljni šlag umutiti sa 800 ml hladnog biljnog mleka.
Mutiti duže nego obično, dok masa ne postane vrlo čvrsta i prozračna.

4. Ugradnja šećera i želatina
Kada je šlag dovoljno čvrst, postepeno dodavati šećer, miksajući sve vreme.
Na kraju sipati otopljeni želatin u tankom mlazu, neprestano miksajući da se lepo rasporedi i učvrsti fil.

5. Formiranje kolača
Dobijenu penastu kremu izliti preko pripremljene podloge od keksa.
Poravnati špatulom da površina bude ravna kao na slici.

6. Završni sloj
Rendati čokoladu preko fila ili otopiti posnu čokoladu i preliti je preko hladnog kolača.
Ako radiš glazuru, ostavi je da se stegne pre sečenja.

7. Hlađenje
Kolač mora stajati minimum 4 sata u frižideru (idealno preko noći).
Tek tada se lepo seče u čiste, visoke kocke.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading