Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!

Jadranko Žugić

17:00

Gastronomija 0

Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!

testo
Shutterstock

Mnogima se dešava da priprema domaćeg peciva krene naopako već na prvom koraku. Često se desi da testo se ne diže uprkos trudu, dobrom receptu i toploj prostoriji. Umesto da bacate sastojke i gubite vreme čekajući satima, postoji jednostavan način da se kvasac „natera“ na rad.

Tajna za kojom tragate krije se u jednoj običnoj namirnici iz kuhinje – jabukovom sirćetu. Samo jedna mala kašičica ovog dodatka može potpuno promeniti ishod vašeg mešenja.

Zašto jabukovo sirće pomaže kvascu?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada se desi da testo se ne diže, problem je obično u tome što kvasac nije dovoljno aktivan ili je brašno previše „teško“. Sirće ovde igra ulogu prirodnog poboljšivača. Kiselina pomaže glutenu da postane rastegljiviji, a istovremeno podstiče kvasac da brže oslobađa gasove.

Ne brinite za ukus, jer se u gotovom pecivu apsolutno ništa ne oseća. Sve što dobijate je neverovatna mekoća i volumen koji se inače postiže samo uz profesionalne aditive. Ide ko podmazano, čak i sa najobičnijim tipom brašna.

Kako se pravilno koristi ovaj trik

Nema potrebe za komplikovanjem, cela procedura traje par trenutaka. Bitno je samo da ispratite redosled kako bi reakcija bila prava.

  • U šolju sa mlakom vodom (ili mlekom) dodajte prstohvat šećera.
  • Izmrvite kvasac, a zatim odmah sipajte kašičicu jabukovog sirćeta.
  • Sve lagano promešajte i ostavite na toplom mestu.

Nećete verovati koliko brzo će se stvoriti gusta, bogata pena. Za manje od pet minuta, smesa će biti spremna za mešanje sa brašnom, a vaše testo će biti lakše nego ikad pre.

Šta još uraditi ako testo se ne diže?

Ponekad je kvasac jednostavno star, ali ovaj trik često „vaskrsne“ čak i takve situacije. Ipak, vodite računa da tečnost nikako ne bude vrela, jer to ubija gljivice kvasca u sekundi.

Kada primenite ovaj savet, videćete da svako testo raste kao ludo, bilo da pravite običan hleb, pogaču ili lisnate kiflice. Provereno radi svaki put i štedi živce onima koji nemaju vremena da čekaju po tri sata da im naraste hleb.

Komentari(0)

Loading