Zašto se verovalo da proja „ne sme da se seče naopako“: Mitološko značenje kukuruza u ishrani i narodni recept za proju sa koprivom
U srpskoj narodnoj tradiciji, proja je bila više od hleba. Nije se sekla kako ti padne na pamet, niti jela bez reda. Ako se prvi rez povuče u pogrešnom pravcu – verovalo se da se u kuću unosi nemir, rasprava i “presečena sreća”.
U mnogim selima Srbije, posebno u Šumadiji, Pomoravlju i Istočnoj Srbiji, proja je bila svakodnevni hleb – ali i svetinja u kuhinji. Napravljena od kukuruznog brašna, vode i soli, služila je kao glavni obrok, ali i kao deo mnogih običaja. Kad se proja izvadi iz rerne ili sač, nije se smela seći bilo kako. Prvi rez se uvek povlačio ka istoku, jer se verovalo da „hrana pamti pravac“, a ako se preseče „preko krsnog“, sreća u kući puca. Zato je svaka žena znala: “Nije isto gde zabodeš nož – nije proja samo testo.”
Kukuruz kao svetinja siromašnog naroda
Kukuruz je vekovima bio osnova ishrane većine ljudi u Srbiji, naročito u brdskim i siromašnim krajevima. Ali i pored svoje prostote, doživljavan je kao hrana s dušom. U predanjima se verovalo da:
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
- kukuruz “nosi sunce” jer je zlatan i raste prema nebu,
- daje snagu, čisti krv, i čuva domaćina,
- i da proja od čistog kukuruznog brašna štiti kuću ako se pravi srcem i seče s poštovanjem.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
Možda vas zanima:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
NIJE DO PRAVOSLAVLJA: Zašto pokrivamo ogledala na sahrana?
Ovi običaji su deo starih paganskih praksi i praznoverica.
U nekim krajevima, prva proja u godini se nije jela, već delila sa životinjama – kao blagoslov.
Sečenje proje kao obred, ne navika
Kada se ispečena proja stavi na sto, domaćica ne uzima nož odmah. Prvo zastane, izgovori sebi blagoslov kući (najčešće u sebi, tiho), pa zatim:
- preseče s leva na desno, ako se jelo deli među ukućanima,
- odozdo na gore, ako se daje radniku, gosta, putniku,
- ka istoku, ako se jelo prvi put poslužuje u novoj kući.
Ako bi neko nepažljivo presekao proju dijagonalno ili „unazad“, žene su znale da kažu:
„Ne sečeš hleb, sečeš mir.“
Recept: Proja sa koprivom – jelo koje čisti i hrani
Ova verzija proje dolazi iz sela pod Homoljem i pravi se u proleće, kad su prve koprive „mlade i pune snage“. Kombinacija kukuruznog brašna i koprive čini ovo jelo zdravim, postnim i simboličnim – jer se verovalo da kopriva „tera slabost iz tela“.
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna (ili još kukuruznog)
- 1 šaka blanširane i sitno seckane koprive
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 šolje kisele vode
- 1/2 šolje ulja
Priprema:
Koprivu blanširati u vrućoj vodi 1 minut, pa iscediti i sitno iseckati. U činiji pomešati brašno, so, sodu, dodati vodu, ulje i na kraju koprivu. Izliti u podmazan pleh i peći na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Seći uz tišinu i – pravim pravcem.
Zašto je proja važna – i danas
Danas proju često tretiramo kao prilog, dekoraciju, „zdravu opciju“. Zaboravljamo da je ona hranila ljude kad ničeg drugog nije bilo, da se jela uz pogaču i žito, uz radost i uz molitvu.
I da je – kad se pravi s poštovanjem – još uvek hleb sa dušom.
Zato sledeći put kad izvučeš pleh iz rerne, zastani pre noža. Pogledaj gde je istok.
I seti se da je neko pre tebe to znao – i u tom rezanju poštovao sve ono što ga je držalo uspravno.
Reč amanet čuli smo od naših starih mnogo puta: Ovaj drevni izraz ima duboko značenje, a evo iz kog jezika potiče
U srpskoj narodnoj književnosti i pesništvu, pojam amanet ima posebnu simboliku. U mnogim narodnim pesmama i pričama, junaci ostavljaju amanet svojim najbližima – obično roditelji ili stariji članovi porodice daju svoje poverenje mlađima, obavezivši ih da čuvaju tradiciju, imanje ili porodicu.
NAROD JE OBOŽAVAO, A MUŽA INTERESOVALA KAO LANJSKI SNEG Ko je bila srpska Mona Liza
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom "Srpska Mona Liza". Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
Znaju i te kako da "izgrebu" uspeh: Čačane sa druge strane Morave decenijama unazad zovu Grebićima - a, evo i zašto
Kroz dugu srpsku istoriju svako selo ili grad imalo je svoje obeležje po kojem je bilo prepoznatljivo i razlikovalo se od ostalih. Da li su bili hrabri, spretni, podli ili lukavi, sve je to na kraju završavalo u njihovim nadimcima i prenosilo se sa kolena na koleno. Od davnina su Čačani u Srbiji poznati kao Grebići, a da se ni dan danas ne zna zašto su žitelji grada na Moravi dobili upravo taj epitet.
"NOSILAC SVETE BLAGODETI": Ovo kratko žensko ime dugo opstaje u SRBIJI, ima MOĆNO ZNAČENJE
Ukoliko planirate da svojoj devojčici date kratko ime, možda ćete se odlučiti baš za ovo
Kako je nastala reč "Balkan"? Staro ime poluostrva malo ko zna, iz ovog jezika dolazi naziv, a evo zašto je nazivano "Burem baruta Evrope"
Geografski, Balkan je omeđen Jadranskim, Jonskim, Egejskim, Mramornim i Crnim morem. Ipak, severna granica poluostrva nije jasno definisana – najčešće se uzimaju reke Sava i Dunav kao prirodna granica.
Komentari(0)