Kada sadite cveće, zakopajte mrvicu ovoga na dno saksije: Za nekoliko dana bujaće kao lude

Teodora Tojagić

14:00

Aktuelno 0

Sastojak od kojeg cveće raste kao ludo stavlja se na dno saksije prilikom sadnje.

cveće
Shutterstock

Ako ste novi u baštovanstvu, možda ne znate koliko su jaja korisna za biljke. Sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezijum i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih materija zemlji i kompostu.

Sve što treba da uradite je da stavite malo zemlje u saksiju i položite sirovo jaje na vrh. Zatim rasporedite još malo zemlje po vrhu i zakopajte seme biljke po vašem izboru baš kao i obično. Posle nekog vremena, jaje će početi da se raspada i delovaće kao prirodno đubrivo.

Ali ako ne želite da potrošite celo jaje, ne morate! Umesto čitavog jajeta možete koristiti i ljuske koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim bitnim materijama koje podstiču rast biljaka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Već za dan-dva videćete benefite i vaša biljka će izgledati lepše i zdravije i više vam neće pasti napamet da kupujete skupa veštačka đubriva – kažu baštovani.

Sledeći put kada budete spremali omlet ili palačinke – umesto da bacite ljuske, iskoriste ih i njima nahranite svoje cveće! A ako imate veliki vrt u koji često zalaze ptice, možete po vrtu pobacati zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći!

Naime, ptice koje posećuju naše vrtove često imaju manjak kalcijuma i jedu male komadiće ljuske jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcijuma. Već samo iz tog razloga vredi rasuti zdrobljenu ljusku jajeta po vrtu.

 

 

mlekara

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla

Aktuelno

12:00

13 jun, 2025

U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading